szerző:
Eduline

Kezdi elveszíteni értékét a pedagógusok 2013-ban indult béremelése. A tanárok bére ugyanis három éve nem a minimálbérhez igazodik, a számításául használt összeget befagyasztották. Így egy kezdő pedagógus bére alig 10-20 ezer forinttal magasabb, mint egy kezdő szakmunkásé - számolt be a Hír TV.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter pedagógusnapi köszöntőjében felidézte, hogyan változott a pedagógusok átlagbére 2010 és 2017 januárja között: "41,9 %-kal nőtt, míg a nemzetgazdasági átlagbér ugyanebben az időben "csak" 35,2 %-kal. Ennek eredményeképp 2017 januárjára az oktatásban magasabb volt az átlagbér (bruttó 279.439 forint), mint a nemzetgazdaságban (bruttó 273.822 forint)". A miniszter pedagógusnapi köszöntőjéről itt olvashatjátok el cikkünket.

A Nemzeti Pedagóguskar elnöke egyre kevésbé érzi a tanárok megbecsülését - olvasható a Hír Tv oldalán. Horváth Péter felidézte, hogy kezdetben a pedagógusok bérét a minimálbérhez kötötték. Ha nőtt az egyik, nőtt a másik is. Egy idő után azonban a minimálbért felváltotta a vetítési alap, amelynek összege nem emelkedett az elmúlt években. Hiába nőtt a minimálbér, abból a pedagógusok nem profitáltak semmit.

„Azt szeretnénk, hogy mindenképpen kezdődjenek tárgyalások, egyeztetések arról, hogy hogyan lehetne reális megoldást találni a vetítési alap minimálbérre való visszaállításával, akár olyan más lehetőségekkel, amik a pedagógus béreket rendeznék” – fogalmazott Horváth Péter elnöke.

Ennyivel emelkedik 2017 szeptembertől a tanárok bére - itt vannak az adatok

Hét-tízezer forinttal magasabb fizetésre számíthatnak 2017 szeptemberétől a pedagógusok, akkor törleszti ugyanis a 2013-ban beígért béremelés utolsó részletét az állam. Miközben az alapbér nő, a vetítési alap emeléséről a kormány mélyen hallgat, pedig tízezrekben mérhető az összeg, amit a tanárok, óvodapedagógusok és tanítók amiatt veszítenek, mert már nem a minimálbérhez igazítják a fizetésüket.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete úgy számol, hogy egy kezdő pedagógusnak 40, egy tapasztaltnak pedig legalább 70 ezer forinttal magasabb lenne a fizetése, ha ma is a minimálbér lenne a pedagógusok bérének alapja.

„Nem nézem le a szakmunkát végzőknek a munkáját, mert nyilván szükség van arra is, de egy 8 általános után szakmunkásképzőből szabaduló fiatalembernek, tehát egy azt végzett fiatalembernek a kezdő bére, még egyszer mondom, nettó 15-20-25 ezer forinttal kevesebb, mint egy egyetemet végzett kezdő pedagógusnak a bére. Ez semmifélképpen sem elfogadható” – húzta alá Mendrey László.

Ezekkel a diplomákkal lehet a legtöbbet keresni: itt vannak a fizetések

Műszaki alapszakon szeretnétek továbbtanulni, de kíváncsiak vagytok, milyen fizetésekre számíthattok majd friss diplomásként? Utánajártunk. A Felvi.hu szakkeresőjének segítségével megnéztük, mennyit lehet keresni 2016 öt legnépszerűbb műszaki alapszakjának elvégzése után a 2014-es diplomáspálya-követési adatok alapján.