szerző:
Eduline

Csaknem 140 kérelmet adtak be az egyházak 2013 óta idén tavaszig azért, hogy átvehessék egy-egy állami iskola fenntartását – derült ki a Klebelsberg Központ adataiból - írja Magyar Nemzet.

©

Az intézmények listáját a Magyar Nemzet jogi úton kérte ki az állami fenntartótól, ugyanis a szervezet megtagadta a közérdekű adatok kiadását. Kiderült, hogy több budapesti intézmény fenntartását is átvették volna az egyházak, még akkor is, ha érintett iskolákban tanuló diákok szülei nem szerették volna.

A lap azt írja, hogy az intézményfenntartó által kiadott adatok pontossága is megkérdőjelezhető, ugyanis értesüléseik szerint van olyan egyházi kérelem, amely egészen biztosan hiányzik a szóban forgó listáról. Az adatokból az is kivehető, hogy azzal párhuzamosan nőtt meg az egyházi kérelmek száma, hogy kiderült: a 2013-ban létrehozott Klebelsberg Intézményfenntartó Központ rendszere működésképtelen és súlyosan forráshiányos.

A lap szerint a jelentkezőket illeti, az oktatási feladatok iránt az Egri Főegyházmegye érdeklődik a legjobban, az elmúlt négy év során összesen 40-szer fejezték ki szándékukat köznevelési intézmények átvételére, vagyis az összes kérelem közel harmada tőlük származott. 

Többet költ az állam az egyházi iskolákba járókra, mint az államis diákokra?

Ezt szúrta ki a Hír Tv. Egyházi iskolákba tereli a kormány a gyerekeket a Költségvetési Felelősségi Intézet Budapest (KFIB) szerint - állítja a Hír Tv. A Költségvetési Felelősségi Intézet Budapest úgy számolt, hogy a dologi kiadásokra, mint például a közműdíjakra, a kréta vagy a digitális táblák vásárlásának fedezésére, az egyházi fenntartású iskolák tavaly minden gyerek után 160 ezer forint normatív támogatást kaptak.