szerző:
Eduline

Csak egy tanévre szól a pedagógusok béremelése - mondta a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke, aki szerint a Klebelsberg Központ igazgatóknak küldött leveléből is ez derül ki.

©

A Népszava azt írja, a kormány szerint ez nem így van. Legutóbb Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője nyilatkozott úgy: az idei béremelést sem csak egy évre kapják, az egy "hosszú távon, tehát mostantól kezdve fennálló fizetésemelés".

Csakhogy az állami iskolafenntartó Klebelsberg Központ (KK) igazgatóknak küldött levele, amit Mendrey László, a PDSZ elnöke nyilvánosságra hozott, ellentmond ennek. A levélben úgy fogalmaznak: "Az intézmény vezetője a pedagógus illetményét – a kompetencia és teljesítményalapú értékelést követően – besorolása szerinti illetményétől eltérően tanévre vonatkozóan határozhatja meg, ebből következően határozatlan időre megállapítani nem lehet". Noha ezt úgy is lehet értelmezni, jövő tanévben, teljesítménytől függően újból differenciálhatnak az igazgatók, a PDSZ nem látja ennek fedezetét a jövő évi költségvetésben.

Nyitrai Károly, a PDSZ jogásza arra is rávilágított, a pedagógusok jogszabályban előírt teljesítményalapú értékelésére sem kerülhetett sor, már csak azért sem, mert az első tájékoztató levelet, ami az igazgatókra testálta a differenciálást, két héttel a tanévkezdés előtt, augusztus 14-i keltezéssel küldte szét a KK, ennyi idő alatt pedig lehetetlen egy korrekt, egységes értékelőrendszert létrehozni. Vagyis a differenciálás nemcsak emberileg állította nehéz helyzet elé az intézményvezetőket, de a vonatkozó jogszabályok megsértésére is rákényszerítette őket.

Odapörkölt a kormánynak a PDSZ: nem stimmelnek a fizetési adatok

Nem stimmelnek a kormány számai a pedagógusok béremeléséről - állítja a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), amely tételesen ellenőrizte az adatokat. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a kormány egy szombati Facebook-poszttal emlékeztette a pedagógusokat arra, mennyivel emelkedtek a tanári bérek: A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint azonban nem stimmelnek az adatok.

Már olyan tanárt is felvennének egy pécsváradi iskolába, aki egy évet elvégzett a tanárképzőn

Legalább 1300 álláshely betöltetlen a Klebelsberg Központ által fenntartott iskolákban, hetente több tízezer tanórát csak a túlóráztatással tudnak megtartani - írja a Népszava, amely szerint egy pécsváradi általános iskolába már olyan tanárt is felvennének, akinek még nincs képesítése, de legalább egy évet elvégzett a tanárképzőn