szerző:
Eduline

Az óvodák és iskolák egy része egyszerűen nem hajlandó vállalni a cukorbeteg gyerekek oktatását. Viszont Rétvári Bence szerint a szabályok, valamint a képzéshez szűkséges jogszabályi feltételek adottak.

©

Elmondható, hogy a diabéteszes gyerekek óvodai és iskolai ellátásának szabályai, valamint a képzéshez szükséges jogszabályi feltételek adottak

 - írja Rétvári Bence államtitkár, Mesterházy Attila írásban feltett kérdésére. Az MSZP-s képviselő arra volt kíváncsi, sikerült-e megteremteni a jogszabályi feltételeit a diabéteszes gyerekek óvodai és iskolai ellátásának, illetve terveznek-e külön képzést indítani a pedagógusok számára a diabéteszes gyerekek óvodai és iskolai ellátása érdekében.

Az államtitkár szerint a cukorbetegség kezelése intézményi szinten három alapvető összetevőből áll: a megfelelő étrend  biztosítása a fenntartó feladata, az inzulinkezelés ellátásához szükséges személyi és tárgyi feltételek megvalósítása a szintén a fenntartó feladata, illetve biztosítani kell a rendszeres testmozgást is.

A diabéteszes gyerekek ellátásával kapcsolatos témakörök oktatása az egészségügyi szakképzés oldaláról rendezett - írja Rétvári Bence - mivel a téma mind felsőfokon, mind középfokon, illetve a graduális és posztgraduális képzések keretei között is megfelelő figyelmet kap.

Korábban az Abcúgon megjelent cikk nem ilyen rendezett helyzetről számol be. A portál szerint az óvodai és iskolai pedagógusok egy része egész egyszerűen nem hajlandó vállalni a cukorbeteg gyerekek oktatását. Ennek oka legfőbb oka pedig a félelem: a tűtől, a napi többszöri vércukorméréstől, és a felelősségtől. Pedig a szülők együttműködőek lennének, telefonon elérhetőek, táblázatot gyártanak, viszik az ebédet reggelente.

Ha meghallják, hogy inzulint kell beadni és vércukrot mérni, sokan automatikusan az elutasítást választják. A félelem mellett a másik, ami ilyenkor a pedagógusok eszébe jut, az a nagylétszámú osztály vagy csoport miatt jogosan felmerülő gondolat: “hogyan fogok én ennyi gyerek mellett még külön figyelmet fordítani a diabéteszes tanulóra” - írja az oldal.

Máris őrület van az általános iskolai beiratkozások körül?

Az óvodák egy részében az utolsó pillanatra hagyják az ehhez szükséges igazolások kiadását - írja a Bors. A lap úgy tudja, van olyan óvoda, amelyik máris próbára teszi a szülők türelmét, és csak a beiratkozás előtti napon hajlandó az iskolába lépéshez szükséges fejlettség elérését tanúsító igazolást kiállítani, méghozzá munkaidőben.