szerző:
Eduline

„Csendes órát” vezet be a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár kispesti, Üllői úti könyvtára autista gyerekeknek és felnőtteknek.

Képünk illusztráció
©

„2018. november 27-én 15 órától szeretettel várja könyvtárunk az autista gyerekeket, illetve felnőtteket. A későbbiekben a könyvtár látogatására minden hónap utolsó keddjén lesz lehetőség. Ezzel a rendkívüli nyitvatartással szeretnénk megkönnyíteni számukra a kölcsönzést, válogatást, nézelődést” – olvasható a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár oldalán.

Ebben az időpontban az Üllői úti könyvtár zárva van, így – ígérik a könyvtárosok – csendesebb, nyugodtabb környezetet tudnak teremteni autista olvasóiknak.

Júliusban a Decathlon sportáruház jelentette be, hogy októbertől minden hónap első hétfőjén 10 és 12 óra között csendes időszakot biztosítanak az autista vásárlóknak – mérséklik a fényerőt, a hangosbemondót csak indokolt esetben használják, és lekapcsolják a zenét.

Minden századik alsó tagozatos autista: kevés segítséget kapnak a szülők

Csak Budapesten naponta minimum egy autizmus diagnózist adnak ki - a legoptimistább becslések szerint is minden 100. gyerek autizmussal jön világra. Egy idén nyáron záródó többéves, tizenhat EU-s országban zajló kutatás előzetes adatai szerint az alsó tagozatos korosztály egy százaléka autista. Ez Magyarországon 100 000 embert jelent.