szerző:
Eduline

Vekerdy Tamás a 80-as évekbeli magyar oktatásról azt nyilatkozta, hogy "gyilkos, mert testileg, lelkileg rongálja a gyerekeket". Most, D. Tóth Krisztának azt mondta, hogy az a magyar iskola, amit akkor ő hevesen kritizált, "sokkal jobb, emberbarátibb, gyerekközelibb, gyerekekről többet tudó, gyerekeket és tanáraikat sokkal kevésbé kínzó, gyötrő, pusztító iskola volt, mint a mai".

©

"Hetedik, nyolcadikba hozd kisfiam a maximumot, ezen múlik a továbbtanulásod, sőt olyat is hallottam, ezen múlik az életed" - mesélte Vekerdy Tamás az Elviszlek magammal című műsorban D. Tóth Krisztának. Vekerdy Tamás elmondta, hogy az életben való beválás nem korrelál az iskolai beválással: "nem igaz az, hogy az iskolai jegy bármit jelentene, tudjuk, hogy pont a tehetséges gyerek nem fog egyenletesen teljesíteni, mindenből jó jegyet hozni. Kettőből vagy egyből vagy háromból jó lesz, a többit, bocsánat, leszarja, mert a tehetség deviáns. Na most ezt a magyar iskola nemhogy nem honorálja, nem bírja elviselni" - részletezte a pszichológus.

A 80-as években azt nyilatkozta az akkori oktatásról, hogy "a magyar iskola gyilkos, mert testileg, lelkileg rongálja a gyerekeket. Most azt kell mondanom, hogy az a magyar iskola, amit én akkor hevesen kritizáltam, az sokkal jobb, emberbarátibb, gyerekközelibb, gyerekekről többet tudó, gyerekeket és tanáraikat sokkal kevésbé kínzó, gyötrő, pusztító iskola volt, mint a mai".

Vekerdy Tamás úgy gondolja, hogy a komolyabb emberek, kollégák lényegében egyetértenek vele abban, hogy nemzetpusztító baj van az iskola körül, és hogy ezzel valamit kezdeni kell.

Mit jelent a család ebben a történetben?

A pszichológus szerint a család még mindig egy elsődleges fórum a gyerek számára: "a család számít többet, a család a döntő, a család védelmet tud biztosítani, a család magántanulóvá tudja tenni a gyereket, a család alternatív iskolát tud keresni, amelyeket szintén szorongatnak. Tehát a család sokat tehet, ez a pozitívum. A negatívum az, hogyha a család nincs jó szociális állapotban, akkor viszont egyáltalán nem tud a gyereken segíteni ebben az értelemben".

Ezt a tanácsot adja Vekerdy Tamás a szülőknek: jó volna, ha elfogadnánk a gyerek karakterét

"Jó volna, ha elfogadnánk a gyerek karakterét, és nem próbálnánk erőszakosan olyanná faragni, amilyen úgysem tud lenni" - tanácsolja a szülőknek Vekerdy Tamás pszichológus. Jó volna, ha elfogadnánk a gyerek karakterét, és nem próbálnánk erőszakosan olyanná faragni, amilyen úgysem tud lenni. Tudom, félünk, hogy nem fog 'érvényesülni' az életben.