szerző:
MTI

Az UNICEF hétfőn kiadott jelentése szerint főként a háborús konfliktusok, felkelések és rossz kormányzás miatt 37 országban mintegy 180 millió gyermek ma nagyobb valószínűséggel nő fel mélyszegénységben, oktatás nélkül vagy hal erőszakos halált, mint húsz évvel ezelőtt.

©

A gyermekek jogainak világnapján publikált riport szerint a világon élő 2,2 milliárd gyermek közül minden 12. életminősége esett vissza mindhárom kategóriában: a szegénység, az oktatás és az erőszakos halálozás adatai szerint. 

A legnagyobb mélyrepülés Dél-Szudánban tapasztalható, ahol véres polgárháború dúl, aminek következtében a gyermekek élete sokkal rosszabbra fordult, mint a korábbi generációé. 

Az ENSZ Gyermekalapjának jelentése rámutat, hogy több mint 14 országban, köztük Kamerunban, Zambiában és Zimbabwében megnőtt azoknak a száma, akik kevesebb mint 1,99 dollárból élnek naponta.

A gyerekek általános iskolai képzésből való kiesését 21 országban, mások mellett Szíriában és Tanzániában is tapasztalták. A 19 év alatti gyerekek körében pedig hét országban is megnőtt az erőszakos halálozások száma: a Közép-afrikai Köztársaságban, Irakban, Líbiában, Dél-Szudánban, Szíriában, Ukrajnában és Jemenben. Ezekben az országokban súlyos fegyveres konfliktusok zajlanak.

Csodát tenne a menekülttáborban a szíriai lány

Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez. Nem csak menekülttáborban élnek, de még a szigorú családi hagyományok is kötik őket: ez tart vissza rengeteg Szíriából menekült lányt a tanulástól.