szerző:
Nagy Barnabás

Egy székesfehérvári iskolarádió néhány éve kitört a suli falai közül. A Táska Rádió bizonyos értelemben tényleg iskolarádió, más tekintetben azonban már sokkal több annál. Két darab kölcsönkért mikrofonnal és szülői segítséggel indult minden. Ma már alighanem a legsikeresebb iskolarádió a Táska.

A rádiót némi kettősség jellemzi: ma már frekvenciája van, teljesen profi munka folyik a jól felszerelt stúdióban, egész napos adással. Közben pedig egy iskola tetőteréből sugároznak, a műsorokat pedig diákok készítik.

Ollerinyi Tamás programigazgató az Eduline-nak elmondta, a Táska úgy indult, hogy két apuka felvetette, csináljanak sulirádiót a fehérvári Lánczos Kornél Gimnáziumban. Az alapítványi gimi a hátteret tudta adni, a kezdeti lépésekben a két, rádiós tapasztalattal rendelkező apuka segített. Mindössze két darab, kölcsönkért mikrofonnál kezdték meg a munkát.

A Táska Rádió 2010 óta rendelkezik frekvenciával, a fenntartó pedig továbbra is a gimnázium, melynek tetőterét azóta modern stúdióvá alakították, amit a rádió munkájában részt vevő gyerekek terveztek meg.

Egyébként a stábot ma is szinte csak diákok alkotják, a 60 tanuló mellett a munkában mindössze két felnőtt vesz részt – mondta el Ollerinyi.

A programigazgató szerint a fő cél leginkább a diákok képzése és a munkába való bevonása. Ennek jegyében egy sor helyi iskolából érkeznek a rádiózni vágyók, és nem is csak közép-, de általános iskolákból is.