szerző:
Eduline

"Ha nem tudja az igazgató, hogy mit tehet, akkor kérdezzen vissza.

Diáktüntetés decemberben. Listázták a diákok nézeteit, bírságot kaptak
©

"Ha nem tudja az igazgató, hogy mit tehet, akkor kérdezzen vissza. Ha nem akarja a fenntartótól, akkor megkérdezhette volna tőlünk, hogyan kell személyes adatokat kezelni" - mondta Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke a veol.hu internetes portálnak adott interjúban.

A hatóság múlt héten 300 ezer forintos bírságot szabott ki a balatonalmádi Magyar-Angol Tannyelvű Gimnáziumra: ahogy arról korábban beszámoltunk, az igazgató decemberben behívatta a végzős középiskolásokat, és a diáksztrájkkal, illetve a keretszámokkal kapcsolatos nézeteikről kérdezgette őket. A beszélgetésekről jegyzőkönyv is készült: ezeken nevek nem szerepeltek, de Péterfalvi Attila szerint a sorrend alapján be lehet azonosítani a diákokat.

A vizsgálatot a fenntartó, a Veszprém Megyei Intézményfenntartó Központ rendelte el egy névtelen levél alapján, amely szerint a a gimnázium egyik tanára "baloldali" újságokból tesz fel kérdéseket a dolgozatokban, illetve a felsőoktatási reformok elleni tüntetéseken való részvételre buzdítja a diákokat. A meghallgatások során a pedagógusoknak, diákoknak nem adták meg a törvényben előírt tájékoztatást, és az érintettek hozzájárulása nélkül rögzítették a személyes adataikat.

Péterfalvi szerint az iskola igazgatójának vagy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól, vagy tőlük kellett volna tájékoztatást kérnie az adatgyűjtés engedélyezett módszereiről, a "jog nem ismerése nem mentesíti" a felelősség alól.