szerző:
Eduline

Egy - egyébként betöltött tanári állásra - frissen, a pályázati határidő után egy nappal kinevezett pedagógus fogja...

Egy - egyébként betöltött tanári állásra - frissen, a pályázati határidő után egy nappal kinevezett pedagógus fogja vezetni a Magyar-Angol Kéttannyelvű Gimnázium és Kollégiumot szeptembertől, ha a miniszter augusztus 31-ig nem támogatja az igazgató választás eredményét - derül ki a "Petíció az Almádi Gimnáziumért" Facebook-oldalon közzétett bejegyzésből.

Az iskolák államosítása óta, 2013 januárjától a nevelőtestület, az iskolaszék, a szülői munkaközösség és a települési önkormányzat is már csak véleményezheti a pályázatokat, a végső döntést Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár hozza meg, az igazgatókat pedig Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter nevezi ki. 428 új intézményvezető kezd szeptemberben: erről itt olvashattok.

Balatonalmádiban az egyetlen pályázót, Dr. Várkuti Annát a tantestület 95 százaléka és az önkormányzat is támogatja. Az előző igazgató lemondási ideje miatt ugyanakkor csak szeptember 1-étől lehet új intézményvezetőt kinevezni, addig az igazgatóhelyettes vezeti az iskolát - az ő megbízatása viszont augusztus 31-én lejár.

Ha az igazgatói pályázat eredménytelen lesz, egy frissen kinevezett tanár vezetheti majd az iskolát. Az állami Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) 2013. augusztus 5-én pályázatot írt ki három tanári állásra, melyek egyébként be vannak töltve és akkor is be voltak töltve. Az állásokra 21-éig lehetett jelentkezni, és 26-ától tölthetők be. Az egyik pályázatra már a megjelenés előtt volt jelentkező, sőt szerették volna elérni, hogy az igazgatóhelyettes, mint intézményvezető vegye is fel - írják a bejegyzésben.

A pályázó megjelent a 2013/2014-es tanév alakuló értekezletén, augusztus 21-én. A következő nap pedig közölték a jelenlegi megbízott intézményvezetővel, hogy 2013. szeptember 1-étől az új kolléga lesz az igazgatóhelyettes. A tanárnak nincs vezetői tapasztalata, az utóbbi hat évet GYES-en töltötte.

A bejegyzés szerint a miniszter "várhatóan nem tud majd választani az egyetlen pályázó „közül”, ezért megbízott intézményvezetőként az iskolát az új, az iskolát nem ismerő frissen kinevezett kolléga vezeti majd". Közben a tanárok közül ketten távoztak a bizonytalan helyzet miatt.

A balatonalmádi gimnázium előző igazgatója június közepén mondott le. Gránásiné Bácsi Tünde tavaly decemberben a fenntartó kérésére annak akart utánajárni - egy bejelentés megalapozottságának tisztázására -, hogy az intézményben valóban folyik-e meg nem engedett politizálás, a tanulókat bujtogatják-e diáktüntetéseken való részvételre. A gimnáziumra jogellenes adatkezelés miatt háromszázezer forintos bírságot szabott ki az év elején a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH).