szerző:
Eduline

Van, ahol még van presztízse a tanári pályának, és van, ahol a diákoknak nem kell vizsgázniuk. Milyen finn iskolában tanulni? Érdemes elgondolkozni néhány ponton.

 

©

1. Személyre szabott órák

Mindenki a képességeihez mérten kap feladatot, ha pedig a diákok valamilyen feladatot nem tudnak megcsinálni, akkor a tanárok külön foglalkoznak velük. Minden gyerek ezek alapján ki tudja választani, hogy milyen feladattípusból képes a legtöbbet megcsinálni, és azzal foglalkozik.

Nem lesznek többé tantárgyak a finn iskolákban

Finnország oktatása igazi sikertörténet, az ország pedig most az eddigi legnagyobb dobására készül: megszüntetik a tantárgyakat, és témák szerint tanítanak majd. A cél a modern társadalom és a gazdaság igényeihez való jobb alkalmazkodás. Finnország, amely rendre a legjobbak között végez a PISA-felméréseken, radikális oktatási reformra készül: tantárgyak helyett témák szerint tanítanak majd az északi ország iskoláiban - írja a The Independent.

2. Nincsen vizsga

Az iskola itt az életre nevel, persze dolgozatok szoktak lenni, de minek tartanának vizsgákat, ha a filozófiájuk iz, hogy az ember vagy az iskolára, vagy az életre készül. Egyetlen vizsga 16 éves korban egy központi felmérés.

3. Kijár a pihenő

Finnországban minden 45 perces óra után 15 szünet jár a diákoknak, így itt a leghosszabbak a szünetek. 

Ez minden diák rémálma: mindenki átélte már legalább egyszer

Mindjárt szeptember, a diákok ilyenkor komoly fogadalmakat tesznek, azonban az elképzelés nem mindig találkozik a valósággal. Összeállítottunk egy kis válogatást arról, hogyan képzelitek el a tanévkezdést, és mi lesz belőle.

4. Tanárnak lenni menő

Tízszeres a túljelentkezés a tanári állásokra, a fizetés pedig 3500 euró. Itt a gyerekeket csak a legjobb pedagógusok taníthatják.

5. Olvasókutya

Bizony, nem nevet ki, és nem is unja el magát. Így a diákok gyakorolhatnak, és hallgatótársuk is akad.

Diákigazolvány nélkül is utazhattok kedvezménnyel, ilyen igazolás kell hozzá

Az általános iskolát pénteken elkezdő gyermekek iskolai igazolással utazhatnak diákbérlettel a fővárosi tömegközlekedés járatain - tájékoztatott a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Az elsős diákok a diákigazolvány igénylésével egyidejűleg az iskolában kérhetnek igazolást. Ezt a diákigazolvány igénylésére szolgáló rendszerből, központilag sorszámozva nyomtatják ki, megjelölve benne, hogy a diákigazolvány igénylése folyamatban van - közölte a BKK.

(Lusta Percek)