szerző:
Eduline

A pedagóguskar valamelyik vezetői pozíciója lehet Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkár menekülési útja - írja a...

©

A pedagóguskar valamelyik vezetői pozíciója lehet Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkár menekülési útja - írja a Népszabadság kormányközeli információkra hivatkozva. A Fideszben ugyanis felmerült, hogy a 2014-es győzelem esetén lecserélik az államtitkárt. Vannak, akik úgy vélik, Hoffmann „el van kopva”, új ember kellene.

Ahogy korábban megírtuk, szeptember 1-jén minden, állami, önkormányzati köznevelési intézményben pedagógus-munkakörben, közalkalmazotti jogviszonyban foglalkoztatott a Magyar Pedagógus Kar (MPK) tagjává válik, ha az Országgyűlés megszavazza az emberi erőforrások minisztere által benyújtott törvénymódosítási javaslatot.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) tudomásul vette a kar létrehozásának szándékát, de közlésük szerint ez nem jelenti azt, hogy támogatják is. Galló Istvánné, a szervezet elnöke szerint a kötelező jellegű tagság és az etikai kódex létrehozása azt az üzenetet hordozza, hogy a pedagógusok munkáját és a magánéletet is folyamatosan megfigyelés alatt tartják majd. Az elnök a Népszabadságnak azt mondta: hiába tiltakozott a szakszervezet a minden tanárt takötelezően tömörítő testület megalakítása ellen, ehhez a kormány ragaszkodott.

Hozzátette: azért tettek javaslatokat a kar felállításáról szóló törvényjavaslathoz, hogy jogszabályban is rögzítve legyen, ez a köztestület nem láthat el szakszervezeti érdekvédelmi feladatokat. A PSZ javaslatára került a törvénytervezetbe az a rész, miszerint a „kar szakmai érdek-képviseleti tevékenysége során a reprezentatív szakszervezetekkel együttműködik, és tiszteletben tartja a szakszervezeteknek a munka törvénykönyve és a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény által biztosított jogait”.

Az a paragrafus is a szakszervezet kérésére került be, amely arról rendelkezik, hogy egy etikai eljárás alá vont tag kaphasson segítséget a saját szakszervezetétől. A tervezetbe az is bekerült, hogy ha valaki az etikai eljárás eredményét nem fogadja el, bírósághoz fordulhat jogorvoslatért. Más szakmai szervezeteknél is kiverte a biztosítékot a tanárkamara ötlete: erről itt olvashattok.