szerző:
Eduline

Már egy hetetek sincs arra, hogy írásbeli központi felvételire jelentkezzetek. Most összeszedtünk nektek minden fontosabb lépést és határidőt.

©
Nem mindenhol kérik a felvételit

Egyáltalán nem ötelező központi felvételit írni, ugyanis az középiskolák nagyjából fele nem tette kötelezővé a központi felvételit leendő hallgatóinak. Az ilyen intézmények az általános iskolában elért érdemjegyek alapján rangsorolnak.

Azonban akad 410 középiskola országosan, ahova senkit sem vesznek fel a központi írásbeli megírása nélkül. Így ha ezekbe akartok jelentkezni, mindenképp menjetek el felvételizni!

Hogy melyek ezek az intézmények? Ezen az oldalon megyéként meg tudjátok nézni, mely iskoláknál kötelező a központi. Az Oktatási Hivatal oldalán egyébként a jelentkezési lapokat is letölthetitek.

A lakhelyhez legközelebbi iskolában érdemes megírni

December 8-ig kell jelentkezniük azoknak, akik középiskolai központi írásbeli vizsgát szeretnének tenni. A kérelmet azon középiskolába kell benyújtani, ahol a vizsgát le kívánják tenni.

A központi írásbelit szervező iskolák minden jelentkezőt kötelesek fogadni, senkit sem utasíthatnak el, azonban egy tanuló csak egy intézménybe jelentkezhet felvételit írni. Ez lehetőleg legyen a lakhelyhez legközelebbi, mivel ez csak a helyszín megválasztása, így attól teljesen független, hogy később mely intézménybe adjátok be a jelentkezéseteket.

A vizsgát január 16-án tartják, délelőtt 10 órától. Egy-egy feladatra 45 perc jut majd, a két feladatlap között pedig tarthattok 15 perc szünetet. Pótvizsga január 21-én lesz, ide csak akkor mehettek, ha alapos, és bizonyítható ok miatt nem tudtatok részt venni a 16-i időponton.

Ilyenek lesznek a feladatok

A feladatlapokat talán már össze is állították az ezzel meghatalmazott bizottságot. Talán sokak számára jó hír, hogy ezeken általában nem lexikális tudást kérnek számon, inkább a készségeket tesztelik. Érdemes készülni a korábbi évek feladataiból, hiszen évek óta nagyjából változatlanok a feladattípusok. Az Oktatási Hivatal oldalán ezek is elérhetők.

Az eredményekre február 4-ig kell várni. Ezután 12-ig lesz lehetőség – nyilván az elért eredmény fényében – jelentkezni a középiskolákba.

Rendkívüli pótfelvételit azok az iskolák tartanak, ahol a helyek több mint 10%-a betöltetlen marad. Ezekre május 2-13 között kerül majd sor.