szerző:
Eduline

Lettországban a kisebbségi iskolákban is bevezetik a lett nyelvű oktatást. A reform bevezetése nagy felháborodást váltott ki.

©

Raimonds Vejonis lett elnök aláírta az oktatási reformra vonatkozó jogszabályt, amelynek értelmében a kisebbségi iskolákban bevezetik a lett tannyelvű oktatást - írja a 444.hu, hozzátéve: a reform keretében a kisebbségi iskolák 2020-tól áttérnek a tárgyak többségének lett nyelvű oktatására. A reform fokozatos bevezetése a szeptember 1-jével kezdődő tanévben indul.

A reform elégedetlenségi hullámot váltott ki: az orosz iskolák védelmezői több tüntetést tartottak, és civil szervezetek aláírásokat gyűjtenek a reform bevezetése ellen tiltakozva.

Lettország népességének mintegy 40 százaléka orosz kisebbség. 2004-ben tartottak már tömeges tüntetéseket a kisebbségi iskolákban folyó oktatási reform ellen. Nem hiába, ugyanis ennek hatására vezették be a kéttannyelvű oktatást - derül ki a cikkből.

Tömegtüntetések lesznek az oktatási törvény miatt? Reformba kezdenek Lettországban

Jóváhagyta csütörtöki ülésén a lett parlament (Saeima) harmadik - végső - olvasásban is az oktatási reformot, amelynek értelmében a nemzetiségi iskolák a 2020-2021-es tanévig fokozatosan áttérnének csaknem minden tantárgy lett nyelven történő oktatására. Hatályba lépéséhez a jogszabályt az elnöknek kell jóváhagynia.