szerző:
MTI

Állami kézbe helyezné a tankönyvterjesztést a parlament kulturális és sajtóbizottsága, a kormánypártok így kerülnék...

Állami kézbe helyezné a tankönyvterjesztést a parlament kulturális és sajtóbizottsága, a kormánypártok így kerülnék el, hogy a magánvállalkozókból álló tankönyvterjesztők újra tankönyvbojkottal fenyegessék az iskolákat, ha nem kapják meg időben a könyvekért járó pénzt - írta a Magyar Nemzet hétfőn.

©

A lap ismerteti a bizottságnak a jövő évi költségvetési törvényt megalapozó salátatörvényhez benyújtott módosító indítványát, amely leszögezi: a tankönyvek megrendelése, beszerzése, az iskolákba való eljuttatásának megszervezése és vételáruk beszedése állami közérdekű feladat, amelyet a jövőben a magyar állam a Könyvtárellátó Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft.-n keresztül lát el. A javaslat elfogadása esetén az iskolák nem rendelhetnék meg a kiadóktól a könyveket, hanem a könyvtárellátó a közoktatási információs rendszer alapján összesítené a rendeléseket és gondoskodna a tankönyvellátásról - írta a Magyar Nemzet.

A könyvtárellátótól átvett könyveket az iskolák értékesítenék a diákoknak, a vételárral pedig elszámolnának, s a munkáért jutalékot kapnának. A tankönyves vállalkozók tiltakoznak a javaslat ellen, amely álláspontjuk szerint ellehetetlenítené kiadókat és a tankönyvkereskedőket, ráadásul megtakarítással sem járna - írta a lap.