szerző:
Eduline

Évente több mint 300 milliót fordított a budaörsi önkormányzat a helyi iskolákra, hogy a Klik ellátási hiányosságait pótolja - összegezhető Wittingoff Tamás polgármester panaszáradata. A jövőben az államhoz kerül a működtetői jogkör is, így az önkormányzatok elvesztik afelett is az irányítást, amit saját erőből építettek a helyi gyerekeknek.

A 2010-ben átadott budaörsi új iskola tornaterme is megy a levesbe.

Az iskolák fenntartói jogkörét nagyrészt a Klik vette át 2012-2013-ban, a működtetői jogkör megmaradhatott több száz önkormányzatnál - ők az épületek állagáért és más infrastruktúráért feleltek -, az iskolák 55 százaléka ebben a tekintetben az önkormányzatoknál maradt. A kisebb települések lemondtak a jogkörről, hogy ezzel se terheljék a szűkös költségvetésüket, tőlük az állam eredetileg csak hozzájárulást várt el. Pásztón és számos más településen viszont kiderült, hogy többet fizetett az önkormányzat, mint amit végül a Klik elköltött az iskoláknál - több polgármester is kifakadt az államosítás új ötletétől.

A héten összeállt új javaslat szerint minden önkormányzattól elvonják a működtetői jogokat is. Wittingoff Tamás, Budaörs polgármestere tragikus hangnemben beszélt ennek jelentőségéről az ATV Egyenes beszéd című műsorában. 2010-ig milliárdokat forgatott az oktatás fejlesztésébe önerőből a város - a kevesek egyikeként -, de a Klik megjelenése után, bár az állam rengeteg forrást elvont, az oktatás helyi színvonalának fenntartása miatt további százmilliókat fordított a helyi oktatásra, pedig nem volt törvényi kötelessége.

Három milliárd forintot fordított az önkormányzat önerőből az új iskolájára, a jövőben az állam használja a teljes infrastruktúrát.

Felelevenített egy esetet, hogy az egyik igazgató pénzügyi támogatást kért a Kliktől a szalagavató megrendezésére, végül négy nappal a rendezvény előtt jelezték, hogy mégsem fog menni, csak a negyedét tudják állni. Ekkor az önkormányzat lépett, és kipótolta a hiányzó részt.

A magániskolák körében is súlyos a helyzet 
Kinyírják az alternatív és alapítványi iskolákat, köztük a Waldorfot
Államosítás sorsára juthatnak a magániskolák

Tényleg bedarálják a magániskolákat? Varga Mihály üzent nekik

Most minden jogkör átkerül az 56 új Klik területileg illetékes vezetőjéhez, így - jogilag - az is előfordulhatna, hogy az önkormányzat a jövőben semmit se tehessen az iskoláknál. Wittinghoff szerint "akik ezt a törvényt összetákolták, nagyon sok mindenre nem gondoltak". Nem csak az kérdéses, hogy pontosan miből fogja finanszírozni az állam a működtetést, hanem mi lesz azokkal a helyi kis szervezetekkel, amelyek - többnyire jelképes áron - bérelték az iskolai épületeket.

A polgármester szerint ez már nem szakmai, hanem politikai, hatalmi kérdés:

Föl voltatok háborodva, hogy nem lehetnek csak és kizárólag az önkormányzatok fenntartók? Hogy rosszul működik a Klik? Akkor mindent odaadunk neki! Be sem tehetitek a lábatokat a saját intézményetekbe!

- vázolta ironikusan, hogy milyen hozzáállást tapasztaltak az államtól. Hozzátette, hogy "olyan szinten szívják ki a kreativitást és mindazt, amitől egy iskola jó lehet, hogy az tönkre fogja tenni az egész ellátórendszert."

A témában ajánljuk

Eldőlt, ki veszi a krétát: az iskolák működtetője is az állam lesz
Visszakérnék iskoláikat az önkormányzatok