szerző:
eduline/mti

Bár csak fokozatosan fognak megjelenni a segédanyagok az új komplex természettudomány tantárgy esetében, azt digitálisan terjesztik majd, így a tanárok a jó gyakorlattal kiegészíthetik az szakmai anyagot és gyorsan elterjedhetnek a jó megoldások.

©

Mint ismert, a szakgimnáziumok 9-12. évfolyama számára szóló kerettantervben a 2016/2017-es tanévtől újonnan vezetik be a komplex természettudomány tantárgyat, amelyet a tanulók a 9. évfolyamon heti három órában tanulhatnak. Az új tantárgy oktatását szeptember elsejétől a biológia, fizika, kémia vagy földrajz szakos tanár szakképzettséggel rendelkező pedagógusok végezhetik.

A kormány és háttérintézménye, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet rohamtempóban igyekszik rendezni a kerettantervet és segédanyagokkal, többek között tanmenet javaslatokkal ellátni a tanárokat. Utóbbiak a mai napig nem jelentek meg, és könnyen lehet, hogy nem is tudják teljesíteni Palkovics László oktatási államtitkár ígéretét, hogy augusztusban mindezek elkészülnek. Ennek részben a bizonyítéka, hogy csak most állt össze a Fejlesszük együtt! címmel elfogadott programterv, ami a segédanyagok kidolgozásán munkálkodik majd.

Útmutatás nélkül indul szeptemberben az új természettudomány tantárgy tanítása az iskolákban

Palkovics László oktatási államtitkár azt mondta, hogy a kormány háttérintézete kidolgozza augusztus közepére a következő tanév tanmeneteit. Pont az új természettudományos tantárgynál mégis úgy indul a tanév, hogy szinte vakon kell repülniük a tanároknak az ismeretlenbe. Közzétette a munkával megbízott Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet a szeptemberi közismereti tantárgyi javaslatait.

A program viszont kimondottan jó ötlet, hiába tűnik megkésettnek. A tartalmat közösen fogja megalkotni az MTA, a Szegedi Tudományegyetem, a NymE Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ, Eszterházy Károly Egyetem, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint szakmai szervezetlént az Eötvös Loránd Fizikai Társulat, Nemzeti Pedagógus Kar, illetve a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal az OFI-val.

Odrobina László államtitkár az M1-nek elmondta, hogy a készülő oktatási terv elektronikusan lesz elérhető. Szándékosan nem nyomtatták ki és adták ki tankönyvként, ugyanis így lehetőség lesz arra, hogy ha a tanárok saját prezentációkkal bővítik, akkor az más kollégáik számára is elérhető, egyfajta közösségi termék legyen. Ez teret engedhet jó gyakorlatok gyors terjedésének, ezzel csökkentve a minőségi különbségek az intézmények között a tantárgy tanításában.

Irodalmat és történelmet is ajánlanak az új természettudományos tárgynál

A komplex természettudomány néven szeptemberben induló tárgy a lecsökkent óraszámú többi tárgyat hivatott pótolni, hogy egy-egy jelenséget tömörebben, de több szempontból is bemutasson a diákoknak. Ajánlott kapcsolódási pontokat is tervezett ezért a tantárgyak közé az OFI, ám több furcsaság is bekerült.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!