szerző:
Eduline

Összegyűjtöttük azokat a tanórákat, amelyekre 2013-tól minden diáknak járnia kell. Megnéztük, hogyan szerezhettek OKJ-s végzettséget szeptembertől, elsőéveseknek szóló összeállításunkból pedig megtudhatjátok, mire kell figyelnetek egyetemista vagy főiskolás gólyaként. A hét hírei és cikkei.

Mindennapos testnevelés, erkölcstan, relaxáció: több évfolyam órarendje változik szeptembertől
©

Új tantárgyak

Hat évfolyamon mindennapos testnevelés, kötelező erkölcstan vagy hittan, családi életre nevelés és jelenismeret - ilyen tárgyakat tanulnak majd szeptembertől a diákok az általános és középiskolákban. Az új kerettanterveket a 2013/14-es tanévben az első, ötödik és kilencedik évfolyamon, felmenő rendszerben vezetik be. Az új tantárgyakról szóló összefoglalónkat itt olvashatjátok, az egyes évfolyamok óraszámait pedig itt találjátok.

A 2013/14-es tanév beosztását itt nézhetitek meg.

Egyetlen tankönyvből tanulnak majd a szakiskolások

A kommunikációról és magyar nyelvről, a matematikáról, a történelemről és társadalomismeretről, az osztályközösség-építésről, valamint a természetismeretről is ugyanabból a tankönyvből tanulnának a szakiskolai diákok. Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet által kifejelesztett kísérleti közismereti tankönyvet felmenő rendszerben vezetik be, idén a 9. évfolyamos diákok kapják meg ingyen. A részleteket itt olvashatjátok.

Kisokos gólyáknak

Mire való az elektronikus tanulmányi rendszer? Hány kreditet kell szereznetek egy félév alatt? Mit jelent a K és a GY? Túlélőcsomag friss egyetemistáknak, főiskolásoknak itt.

Felvettek? Kisokosunkban minden fontos információt megtalálsz
©

Nyelvvizsgakörkép: British Council

Mennyit kell fizetni a legnépszerűbb nyelvvizsgákért? Milyen feladatokra számíthattok? Kaptok-e államilag elismert bizonyítványt? Milyen nyelvvizsgával tanulhattok külföldön? Cikksorozatunk e heti részében a British Council angol nyelvvizsgáit mutattuk be.

Változik az OKJ szeptembertől

22 helyett csak 21 éves korig lehet ingyenes nappali képzésben OKJ-s végzettséget szerezni. Drágábbak és hosszabbak lesznek a tanfolyami rendszerű képzések, és kevesebb szakképesítés közül lehet választani. A szeptember 1-én életbe lépő új OKJ-ról itt találjátok a legfontosabb tudnivalókat.

Jön az iskolarendőrség

Bűnmegelőzési tanácsadókat küld szeptembertől kétszáz iskolába a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik). Az "iskolarendőrök" többségét a korábban, még nyugdíjkorhatár előtt szolgálati nyugdíjba vonult bűnügyesekből toborozták, de volt, ahol a helyi rendőri vezetők választották ki az iskolák leendő "rendőreit". Feladatuk a drogfogyasztás és az agresszió csökkentése lenne: a részleteket itt találjátok, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének reakcióját pedig itt olvashatjátok.

Kedden szavaznak a köznevelési törvény módosításáról

Augusztus 21-én benyújtották a pedagógus-béremelés kiterjesztéséről szóló javaslatot, amelyről kedden szavazhat a parlament. Így nem csak a pedagógus munkakörben dolgozók, hanem a pedagógiai szakmai szolgáltatást nyújtó intézményben pedagógiai szakértő és előadó munkakörökben, valamint a gyermekvédelmi és gyámügyi intézményben pedagógus-munkakörben foglalkoztatottak is kapnának béremelést szeptembertől. Így az eredetileg tervezett összeg hatvan százalékával növekednének idén a tanári fizetések, amelyet minden év szeptemberében további tíz százalék követne, 2017-ig. A részleteket itt olvashatjátok.