szerző:
Eduline

Tudtátok, hogy helytelen térképről tanultatok a suliban? Grönland ugyanis egyáltalán nem akkora, mint Afrika, sőt, igazából 14-szer beleférne a fekete kontinensbe.

Az iskolákban is használt világtérképek jó része az úgynevezett Mercator-vetületben ábrázolja a Föld felszínét. Ez az ábrázolási mód „kiterítve” jeleníti meg a geoid alakú bolygót, ez pedig torzítja az országok, földrészek egymáshoz viszonyított méretarányait. Erre jó példa például Grönland, ami a térképeken közel akkora, mint Afrika, pedig igazából 14-szer beleférne a fekete kontinensbe.

Ezért nemrég két detroiti programozó, James Talmage és Damon Maneice továbbgondolta, mit lehetne kihozni ebből a torzulásból, és megalkottak egy interaktív térképet, amin játszva nézhetitek meg az egyes országok valódi méreteit. Az előbbi linkre kattintva csak beírtok egy országnevet, mondjuk a sajátotokét (angolul, tehát Hungary-t írjatok), aztán a megjelenő országformát az egérrel oda húzzátok a Földön, ahova tetszik. Ha el szeretnétek tüntetni, akkor csak jobb egérgombot nyomjatok felette – írta a szeretlekmagyarorszag.hu.

Még több érdekesség

Megdöbbentő tények: tudtad, hogy a mobilinternetet már 1901-ben megalkották?

Megint megdőlt valami, amit eddig igaznak hittünk

A Mona Lisát talán ismeritek, de ezt biztosan nem tudtátok

Nagy képhamisítások: így buktak le a fotósok

8 érdekesség, amit tuti nem tudtál a Földről

Eddig boldogan tömted magadba a kólát? Ezek után nem fogod

Ez is csak egy városi legenda: hány gramm az emberi lélek?

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!