szerző:
MTI

Balog Zoltán szerint kiválóan képzett, erkölcsileg és anyagilag megbecsült pedagógusok nélkül nem újítható meg az...

©

Balog Zoltán szerint kiválóan képzett, erkölcsileg és anyagilag megbecsült pedagógusok nélkül nem újítható meg az oktatás. A pedagógusok mostani béremelését törvény fogja garantálni, a parlament a köznevelési törvény módosítása ügyében augusztus 26-27-én tart ülést. A további emeléseket kormányrendelet rögzíti majd - mondta az emberierőforrás-miniszter A tanév itt kezdődik! című budapesti tanévnyitó konferencia nyitónapján, csütörtökön.

Elmondta, szeptembertől a köznevelés számos új eleme lép életbe. A miniszter ezek közül megemlítette az újfajta tankönyvellátást, az állami felelősség egyértelművé tételét, az új minősítési rendszert és az egységes tartalmi szabályozás kiépülését. Beszélt továbbá az új Klebelsberg-ösztöndíjrendszerről, amellyel ösztönözni szeretnék, hogy jó színvonalon képzett pedagógusok dolgozzanak a köznevelési rendszerben. Az újonnan belépő tanárszakos hallgatók ennek részeként a minimálbérhez közeli összeget kaphatnak szeptembertől - tette hozzá. Az ösztöndíjról itt olvashattok részletesen.

Balog Zoltán hangsúlyozta, az intézményvezetői szerep is a helyére került a köznevelés átalakításával. Az új szerkezetben a diák "nem hullik ki a rendszerből", és egyetlen felső tagozat sem szűnik meg - sorolta. Először vannak olyan helyzetben, hogy olyan adatok állnak rendelkezésre a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak (Klik) köszönhetően, amelyek felelős irányítást tesznek lehetővé - mondta, megjegyezve: az átalakítások a pedagógusokra nagyon komoly feladatokra rónak.

A tárca vezetője előadásában lényegi célként a versenyképességet jelölte meg, hozzátéve, hogy ez magában foglalja az értékelvűséget és az erős identitást is. Nagy szükség van továbbá az esélyek kiegyenlítésére is - folytatta a miniszter.

Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkár arról beszélt, hogy megújulásra van szükség a köznevelés területén. Hoffmann Rózsa hangsúlyozta, megengedhetetlen, hogy a pedagógusok ugyanazért a munkáért eltérő bérezést kapjanak, ezért ezen is változtatni kívánnak. Megjegyezte, hogy 2010 júniusa óta mintegy száz új vagy módosított jogszabályt alkottak. Ismét előtérbe került és nagyobb figyelem fordul a nevelésre, mérhetően csökkent az iskolai agresszió mértéke és az iskolai hiányzások aránya - sorolta az államtitkár. Elveszíti a családi pótlékot, aki túl sokat hiányzik az iskolából: erről itt olvashattok.

Az általános iskolákban délutánonként 4-5 óráig maradnak a gyerekek, ennek felel meg a 32 órában meghatározott kötött munkaidő, és ehhez rendelték a béremelést is. Ez több mint 100 ezer forintnyi többletet jelent a húszéves gyakorlattal rendelkező egyetemi végzettségű pedagógusoknak. Nincs még egy szakma, amelynél biztosított a béremelés értékállósága: ennek alapja az, hogy a fizetéseket a mindenkori minimálbérhez kötötték - mondta. A béremelésről szóló összefoglalónkat itt olvashatjátok.

Hoffmann Rózsa szerint egyértelmű és pozitív a fogadtatása a középiskolások körében az 50 órás közösségi munkának. Az idén már két-két évfolyamot érint a mindennapos testnevelés bevezetése. Szeptembertől indul az erkölcstan és hittan oktatása.  hároméves kortól kötelező óvodáztatásról is, amely jövő szeptembertől lép majd életbe. Folytatódik a tehetségprogram, a hároméves kortól kötelező óvodát pedig jövő szeptembertől vezetik be - sorolta a változásokat. Milyen új tantárgyak lesznek szeptembertől az iskolákban? Erről itt olvashattok.

Elindul a tanfelügyelet, amelyen keresztül a pedagógust, az intézményvezetőt és az egész intézményt is ellenőrzik majd. A minősítési rendszer az előrehaladás egyes fokozatait határozza meg a pályán.

Az előadás utáni sajtótájékoztatón az államtitkár kérdésre válaszolva azt mondta: megegyeztek az egyházakkal a hit és erkölcstan finanszírozásának ügyében. Az iskolaigazgatók kinevezését firtató kérdésekre elmondta, a 455 kinevezés közül 430 egyértelmű volt, a többinél mérlegelnie kellett, és előtte alaposan tájékozódott. Szavai szerint egy esetben volt plágiumgyanú, ott új felhívást tesznek közzé.

Sipos Imre köznevelési helyettes államtitkár arról beszélt a sajtótájékoztatón, hogy a pedagógusok munkaidejéhez kapcsolódva foglalkoztatási rendeletet tesznek közzé, amelyben pontosan szabályozzák a részletkérdéseket.