szerző:
Eduline

Valótlan adatokat vezetett fel egy bajai osztályfőnök a naplóba, amiért az igazgatótól figyelmeztetést kapott. Ezután a tantestület leszavazta az intézményvezetőt, mondván ő utasította az osztályfőnököt, hogy nem megtartott órákat is osztályozzon. A lefokozott egykori igazgató most 43 kollégáját perli becsületsértés miatt.

©

Becsületsértés miatt 43 kollégáját jelentette fel a Bajai Járásbíróságon Királyné Koszter Mária, a bajai Jelky András Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium volt igazgatója – írja a Népszabadság.

Az iskola egyik kilencedikes osztályának egy részében megtartották a tantárgyfelosztásban szereplő összes órát, a másikban nem mindegyiket. Emiatt valaki feljelentést tett, a rendőrség pedig nyomozott is.

Kiderült, akkor is kaptak a tanulók osztályzatokat, ha az adott órát meg sem tartották, ám ezeket csak a naplóba írták be, a félévi értesítőbe már nem vezették át. A rendőrség arra jutott, hogy bár meghamisították a magánokiratot, azaz a naplót, a jegyeket nem vezették át az értesítőbe, illetve az ösztöndíj alapját képező statisztikákba. Ráadásul az órákat bepótolták a következő félévben, így tehát joghátrány senkit sem ért.

Az igazgató korábban fegyelmi büntetést adott az érintett osztályfőnöknek, a tankerületi vizsgálat során azonban a lap szerint több tanár is úgy nyilatkozott, az igazgató nem csak tudott a dologról, de egyenesen ő adott rá utasítást. Nehezményezték, hogy egy olyan dologért büntette a kollégát, amire állítólag ő utasította.

Így aztán a tanévzáró tantestületi ülésen szavaztak az igazgató sorsáról, és a többség úgy döntött, ne ő vezesse tovább az intézményt. Királyné Koszter Mária azóta beosztott pedagógusként dolgozik, és beperelte a kollégáit becsületsértés miatt, mivel szerinte azt állították, nem alkalmas az iskola vezetésére. A tanár munkaügyi pert is indított elmozdítása miatt – írja a Népszabadság.