Mutatjuk, mire kell odafigyelni, ha az iskola engedélyével házi süteményt vinnétek az diákoknak.
Az iskolai farsangok egyik elengedhetetlen édessége a farsangi fánk, amit a szülők előszeretettel sütnek gyerekeiknek és osztálytársaiknak az ünnepségre. Bár jogszabály nem tiltja az otthoni sütésű finomságok bevitelét, az intézmények saját hatáskörben dönthetnek erről.
A Nébih szerint, ha az iskola engedélyezi a házi sütemények bevitelét, fontos, az alapvető élelmiszerbiztonsági szabályok betartása:
- Biztosítsuk a folyamatos, megfelelő hőmérsékletű hűtőláncot, különösen romlandó sütemények esetén.
- Csak tiszta, szennyeződésektől mentes eszközökkel dolgozzunk.
- Kerüljük el a kockázatos összetevőket, például a nyers tojást tartalmazó süteményeket.
- Az allergének gondos feltüntetésére is szánjunk időt.
- Gondoskodjunk az alapos csomagolásról, hogy a süteményeket ne érje külső szennyeződés.
Ha az iskola nem engedélyezi a házi süteményeket, érdemes lehet közösen megrendelni egy cukrászdától a farsangi édességeket. Így mindenki nyugodt lehet a sütemények minősége és biztonsága felől. Alternatív megoldásként választhatók olyan előre csomagolt édességek is, amelyek nem igényelnek hűtést és minden szükséges információt tartalmaznak a csomagoláson – tanácsolja az állami szerv.
Miért nem engedélyezhetik az iskolák a házi sütemények bevitelét?
Az otthon készült sütemények problémája abból adódhat, hogy ilyen esetben az ellenőrzés és a nyomon követhetőség hiánya kockázatot jelenthet, mivel:
- Nem garantálható az alapanyagok eredete és frissessége.
- Az elkészítés higiéniai körülményei eltérőek lehetnek.
- Az allergén összetevők pontos feltüntetése nem biztosított.
Ezek a tényezők különösen fontosak lehetnek olyan gyerekek esetében, akik allergiásak vagy ételintoleranciával élnek. Emiatt fontos mindig előre egyeztetni az iskolával.