szerző:
Eduline/MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A regisztráció után - amelyet a szülőknek kell elvégezniük - az oltás Pfizer-vakcinával történik a kórházi oltópontokon.

Miután Orbán Viktor miniszterelnök a csütörtöki kormányinfón bejelentette, hogy engedélyezik a 12-15 évesek oltását is, hamarosan már az érintett korosztály számára is elindították a regisztrációt, amelyet a vakcinainfo.gov.hu honlapon lehet leadni.

Mivel kiskorúakról van szó, ezért nagyon fontos, hogy a regisztrációt csak a szőlő végezheti el. Ehhez szükség van a gyerek nevére, életkorára, taj-számára, lakcímére, valamint a szülő elérhetőségeire. Ha minden adatot sikerült pontosan és hiánytalanul megadni, akkor a regisztrációt néhány napon belül érvényesítik, és ezután lehet majd időpontot foglalni az eeszt.gov.hu honlapon. Az oltás - ahogyan minden 18 évnél fiatalabb esetén - úgy a 12-15 éveseknél is Pfizer-vakcinával történik, a kórházi oltópontokon.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) azt kéri, hogy az oltásra a szülők vigyék magukkal a hozzájáruló nyilatkozatot. Illetve azt javasolják, hogy kérdés esetén a szülő kérje ki a háziorvos, a házi gyermekorvos vagy a gyermeket kezelő orvos véleményét is.

A KTK felhívta a figyelmet arra, hogy 12 év alattiakat továbbra sem lehet oltani, az ő regisztrációjukat nem fogadják el.

Van, ahol hamarabb megszületett a döntés

Miután zöld utat kapott a 12-15 évesek oltása az Európai Unióban, több országban már el is kezdték oltani ezt a korosztályt, nálunk azonban Orbán Viktor múlt pénteken még azt mondta, nyár végéig kell várni a döntésre. Mindeközben Nagy-Britanniában, Ausztriában, Horvátországban, Romániában és az Egyesült Államokban már el is kezdték oltani a felsősöket. Az akkori körképünk óta természetesen már bővült a lista, ugyanis szinte naponta engedélyezik a gyerekek számára a Pfizer-vakcinát. Legutóbb Szerbiában jelentették be, hogy elkezdik oltani a 12-15 éveseke, de például már Izraelben sincs semmi akadálya, hogy beoltsák ezt a korosztályt.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!