szerző:
Csik Veronika
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Június végéig a legtöbb gyereket be kellene oltani ahhoz, hogy szeptemberben teljesen felszabadultan kezdhessük a tanévet - mondja a szakember.

Kacskovics Imre immunológus, az ELTE Természettudományi Karának dékánja az ATV Start című műsorában kereste a választ arra a kérdésre, hogy mennyire sürgető elkezdeni a 12-15 éves korcsoport oltását. Mint mondta, ha az őszre készülünk, és figyelembe vesszük, hogy kell 5-6 hét, hogy a védettség kialakuljon, akkor június végéig a legtöbb gyereket be kellene oltani ahhoz, hogy a szeptembert teljesen felszabadultan kezdhessük.

A szakember szerint a Pfizer vakcinája nagyon biztonságos, és valószínűleg a többi is hatásos, csak még nem vizsgálták gyerekeken. Azt nehéz megmondani, hogy mennyi oltás kellene a „gyerekek nyájimmunitáshoz,” de őket is oltani kell ahhoz, hogy a koronavírus fenyegetése minimális szintre csökkenjen.

Ha vannak kétkedők

Kacskovics Imre a szülőket azzal győzné meg, hogy a gyerekek eddig is sok oltást kaptak, sőt, gyakorlatilag csak gyerekek kapnak védőoltást, éppen az az újdonság, hogy a felnőtteket oltják elsődlegesen, így a gyerekek nincsenek veszélyben a védőoltástól. Ugyanakkor jöhet olyan mutáns, mint például akár az indiai, ami gyerekeket is nagyobb számban betegíthet meg.

Az immunológus szerint előbb-utóbb minden korosztályt be kell oltani, most annak az elemzése zajlik, hogy mekkora az a dózis, amit a 12 év alatti gyerekeknek is be lehet adni. Az Operatív Törzs egyébként az ATV, diákok oltására vonatkozó kérdésére azt válaszolta, hogy folyamatosan figyelik a WHO és EMA ajánlásait, de a 12-15 évesek oltásáról a később döntenek.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!