szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A koronavírus-járvány a korábban rögzített tanrendet már biztos, hogy átírja.

Romániában azt fontolgatják, hogy egy egész hónapra tavaszi vakációra küldik a diákokat. A tervek szerint az extra szüneti időszak magába foglalná a húsvétot is – szúrta ki a Főtér beszámolóját az Index. A rendkívüli szünet lehetőségét Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter lengette be, aki több nyilatkozatában is úgy vélekedett: az iskola nem veszélyesebb, mint bármely más foglalatosság – emlékeztet a romániai napilap.

A miniszter egy másik hivatalos bejelentést is tett. Eszerint Romániában elhalasztják a nyolcadikosok képességvizsgáját, amire az érettségi után kerülne sor – így eltekintenek a korábban rögzített tanévszerkezettől. Ez azt jelenti, hogy a Romániában megszokott próbavizsgákat március 31-ig megtartanák, de az érettségi dátumához – ami a menetrend szerint június 14. és július 9. között zajlik majd – nem nyúlnának, mert az a következő egyetemi tanévet is megzavarná.

Ezzel szemben Szlovákiában úgy döntöttek, hogy az idei érettségi vizsgák is elmaradnak – derült ki a héten. Az értékelés a tavaly alkalmazott rendszer mintáját követi: az érettségi bizonyítvány végső jegyeit az adott tantárgyból szerzett év végi, valamint az utolsó két év félévi jegyeinek átlaga adja majd.

Mindeközeben itthon

A jelenlegi felállás szerint sem a tanév rendjére, sem az érettségikre nem lesz hatással a koronavírus. Bár az iskolák és az óvodák március 8-tól április 7-ig – azaz a tavaszi szünet végéig – zárva vannak, az órák online meg vannak tartva. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) pedig nemrég ismét megerősítette, hogy a jelenlegi tervek szerint idén az érettségik is "hagyományos" módon zajlanak majd, vagyis az írásbelik és a szóbelik is meg lesznek tartva. "Az érettségit a tavalyi tapasztalatok hasznosításával, jelenlegi terveink szerint hagyományos módon szervezzük meg. De természetesen a kormány és az Operatív Törzs folyamatosan figyelemmel kíséri a járványhelyzet alakulását, és ha szükséges, meghozza a megfelelő intézkedéseket" – mondták.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!