szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Három budapesti, egy szombathelyi és egy debreceni gimnázium vezeti a HVG gyakorlóiskolai rangsorát. Újságárusoknál a HVG kiadványa az ország száz legjobb gimnáziumáról.

A tavalyi listához hasonlóan idén is az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium vezeti a listát. Ezen kívül az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégiuma, az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnáziuma illetve szintén az ELTE szombathelyi gyakorlóiskolája, az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziuma fért be az elsők közé. A top ötös rangsort a Debreceni Egyetem gyakorlóiskolája zárja.

Rang (gyakorlóiskolák)

Intézmény
1. ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium (Budapest)
2. ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium (Budapest)
3 ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium (Budapest)
4. ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium (Szombathely)
5.

Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló
Gimnáziuma és Általános Iskolája

Az ELTE három gyakorló gimnáziuma is a legjobb tíz között szerepel az összesített listában, s egyre jobban teljesít a nemrégen az ELTE-hez került szombathelyi Bolyai Gimnázium is - olvasható a kiadványban.

Milyen szempontok alapján áll össze a rangsor?

Ahogy az előző években, úgy az idén három fő szempont alapján áll össze a rangsor: figyelembe vették a nappali tagozatos tizedik évfolyamosok 2019-es kompetenciamérésének eredményeit matematikából és szövegértésből, a nappali tagozatosok érettségi eredményeit matematikából, magyar nyelvből és irodalomból, történelemből és idegen nyelvből, valamint a felsőoktatási felvételin egyetemre-főiskolára bejutott diákok átlagpontszámát.

"Fontosnak tartjuk hangsúlyozni egyfelől azt, hogy rangsorunk csupán egy eredményességi mutató a számos más releváns lehetőség közül, másfelől azt, hogy a rangsorban a kisebb elmozdulások nem jelentik az iskolák munkájának érdemi megváltozását, hiszen számtalan véletlen jelenség befolyásolhatja azokat. Több év adatai alapján és nagyobb egységeket tekintve érdemes csak használni az adatainkat, figyelemmel a kemény mutatók mellett a minőségi jellemzőkre, minderről A 100 legjobb gimnázium című kiadvány iskolaismertető írásaiból lehet képet kapni" – olvasható a kiadványban.

A HVG ismét elkészítette a legjobb 100 gimnázium listáját. A rangsorok mellett számos interjút, cikket találtok a középiskolai oktatásról, az iskolai nyelvoktatásról, beiskolázási költségekről, az iskolaválasztásról, szakgimnáziumokról. A HVG középiskolai rangsorát rendeljétek meg itt vagy keressétek az újságárusoknál.

Több diákhitelt szeretnétek? Eddig módosíthattok az összegen

Mindig megszorultok a hónap végére, ezért a következő hónaptól nagyobb összegű hitelt igényelnétek? A szabad felhasználású Diákhitel1 összegét év közben is megváltoztathatjátok. A mostani helyzetre való tekintettel pedig a módosítás dátumát meg is hosszabbították. Mutatjuk, hogy meddig.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!