szerző:
Eduline/MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Már Észak-Macedónia és Irán is döntött a tanévkezdésről, Romániában viszont bizonytalanná vált az iskolák megnyitása.

Szeptember 9-én újra kinyitnak az óvodák Észak-Macedóniában, az iskolákban azonban csak október elsején kezdődik meg a tanítás, de azt egyelőre nem lehet tudni, hogy tantermi vagy távoktatás lesz - jelentette be Venko Filipce egészségügyi miniszter.

Hét hónap szünet után Iránban is újraindult az oktatás. Tizenöt millió gyerek indulhat újra iskolába az új tanév elején. Az iráni média tudósítása szerint a vallási iskolák is megnyitottak, ahova 50 ezer diák térhet vissza.

Orvosszakértők azonban aggodalmuknak adtak hangot az iskolák újranyitásával kapcsolatban. Mohammed Reza Zafargandi, a kormány által kinevezett orvosi tanács vezetője az oktatási miniszternek írott levelében meglepőnek nevezte a döntést, hogy újra kinyitnak az iskolák, ami szerinte kétségkívül nagyobb terhet fog róni az ország egészségügyi dolgozóira.

Amikor járvány van, az iskolákat kell elsőként bezárni és utoljára megnyitni - idézte Zafargandi levelét az ISNA félhivatalos iráni hírügynökség.

Mindeközben Romániában bizonytalanná vált az iskolák szeptember 14-ére tervezett megnyitása. Az országban bizonytalanságot szült Ludovic Orban kormányfő pénteki nyilatkozata, miszerint felmerült, hogy csak októbertől nyissanak meg az iskolák. A szeptember 14-ére meghirdetett tanévkezdést nem halasztanák el, de az első két hétben mindenütt online indulna az oktatás, és csak októbertől térnének vissza az osztálytermekbe a tanárok és diákok azokon a településeken, ahol lakosságarányosan nem magas a fertőzöttségi ráta.

A miniszterelnök szerint a fertőzöttek között magas azoknak az aránya, akik nyaralásból tértek vissza, és így megelőzhető lenne, hogy a vakációról visszatérő esetlegesen fertőző tanárok és diákok egyből az iskolai közösséggel is érintkezésbe kerüljenek.

Eddig tíz oktatási intézményben kellett rendkívüli szünetet elrendelni

Hatezer oktatási intézményből eddig négy óvodában és hat iskolában kellett rendkívüli szünetet elrendelni koronavírus-megbetegedés miatt - közölte Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelési államtitkára az M1 aktuális csatorna péntek esti műsorában.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!