szerző:
Eduline/MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szerdán megkezdődött a 100 ezer iskolai dolgozó és tanár tanévkezdés előtti koronavírus-tesztelése Madridban, amelyet azonban fel is kellett függeszteni, miután kilométeres sor és órákig tartó várakozás alakult ki az egyik kijelölt helyszínen.

A tartományi kormány öt oktatási intézményt jelölt ki, ahol jövő hétfőig kell elvégezni a szerológiai vizsgálatokat. Akinél az eredmény pozitív, vagyis a szervezetében kimutatható a vírussal szemben termelődött ellenanyag, PCR-tesztet is végeznek, hogy kizárják a fertőzőképességet.

A tanárok a teszteléssel kapcsolatban rossz szervezésre panaszkodtak, míg a kormány szerint sokan nem a számukra kijelölt időpontban érkeztek a vizsgálatra, és emiatt alakult ki a kaotikus helyzet. A tesztelést csütörtökön folytatják, az elmaradt szűréseket átütemezik.

A spanyol fővárost is magában foglaló tartományban szeptember 4-e és 28-a között indul újra a jelenléti oktatás, csúsztatva, évfolyamonként eltérő időpontban.

A múlt héten elkészült járványmegelőzési útmutató szerint hatéves kor felett minden tanulónak maszkot kell viselnie, tanítás előtt a diákok és tanárok testhőmérsékletét is meg kell mérni. Az irányelv naponta legalább ötszöri kézmosást ír elő a tantermek sűrű szellőztetése mellett.

Ezzel szemben Olaszországban az általános iskolákban nem teszik kötelezővé a szájmaszk viselését, azonban a felsőbb évfolyamokba járó diákoknak és a tanároknak viselniük kell azt. A legjobb azonban az, hogy a tanároknak speciális, átlátszó maszkokat gyártottak, amelyekben látszik a szájuk és jobban hallani a hangjukat.

Egy héttel elhalasztották az iskolakezdést Görögországban

Görögországban egy héttel, szeptember 7-ről 14-re halasztották az iskolakezdést. Níki Keraméosz görög oktatási és vallásügyi miniszter keddi indoklása szerint így akarják csökkenteni a nyaralásból nemrég hazaérkezők általi koronavírus-fertőzés esélyét.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!