szerző:
Eduline/MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelési államtitkára szerdai sajtótájékoztatóján azt is jelezte, további helyszínekre is folyamatban van az iskolaőrök toborzása, képzése.

Maruzsa Zoltán úgy fogalmazott: az iskolaőr olyan személy, aki sokkal több mint egy portás, de nem rendőr. Éppen ezért az iskolaőröket speciális képzésen készítettették fel arra, hogy az iskolai közegben fegyverhasználat nélkül, pusztán a jelenlétükkel fenn tudják tartani a rendet.

A sajtótájékoztatón arra is kitért, hogy az iskolaőrök olyan helyszíneken kezdenek szolgálatot, ahol ezt az intézményvezetők kérték. Ennek függvényében eddig 423 helyszínen kezdték meg a tevékenységüket, de további 55 helyszínre zajlik a toborzás, illetve a képzés is folyamatban van. Kérdésre azt is elmondta, hogy a későbbiekben igény eseténa nem állami intézményekben is lehetnek iskolaőrök. 

Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára elmondta, eddig 39 szakképzési centrumban 185 szakképzési intézmény jelezte, hogy szeretnének iskolaőröket, majd hozzátette: reméli, hogy ez a kör bővülni fog a jövőben.

A sajtótájékoztatón Töreki Sándor bűnügyi országos rendőrfőkapitány-helyettes is részt vett, aki arról beszélt, hogy az iskolaőrök sajátos jogokkal vannak felruházva és rendelkeznek kényszerítő eszközzel - így bilinccsel, gumibottal és könnygáz spray-vel -, ugyanakkor utóbbiak használatára csak kiemelten indokolt esetben kerülhet sor.

Tevékenységük a pedagógusok, nevelők, oktatók munkájának biztosítása, a személyüket érő támadások megelőzése. Nevelési-oktatási kérdésekben javaslatot nem fogalmazhatnak meg, kizárólag a biztonsági kérdésekbe szólhatnak bele. Az iskolaőr nem rendőr, nem állít elő, nem fog el, nem hallgat ki, és a rendőr sem iskolaőr - hangsúlyozta.

Néhány megyében még továbbra is keresnek iskolaőröket

Több mint 500 leendő iskolaőr kezdte meg felkészülését a napokban, de a fővárosban és néhány megyében még mindig várják a jelentkezőket - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a Magyar Nemzettel.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!