szerző:
Eduline/MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A jövőben is lehet időszakos digitális oktatás az iskolában, kötelező lesz a pszichológiai alkalmassági vizsga az iskolaőröknek - a változásokat az Országgyűlés elfogadta.

A veszélyhelyzetben már alkalmazott digitális munkarend a jövőben is része lehet az iskolai oktatásnak - ezt egy az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága által csütörtökön elfogadott módosítás tartalmazza.

A nemzeti köznevelési törvény változtatása értelmében a tanév bizonyos időszakában vagy valamilyen speciális esetben miniszteri rendelet tenné lehetővé a digitális tanítást. A szabályozás egyetlen esetben sem írná elő kötelezően azt, csupán lehetőséget adna arra jellemzően három esetben:

  • a május-júniusi érettségi vizsgaidőszakot megelőző két hétben a végzősök számára
  • a szombatra áthelyezett munkanapokon is lehetőség nyílna a digitális oktatásra
  • ha az intézményvezető rendkívüli szünetet rendel el.

A változtatás ételmében a digitális tanrend idején is iskolai felügyeletet kell biztosítani azoknak, akik nem tudnak otthon maradni, azoknak pedig, akiknek nincs számítógépe vagy internet-elérése, az iskola ad eszközt vagy az iskolai gépek használatát teszi lehetővé számukra - írják.

Változások az iskolaőrségben

Változtatást kezdeményeztek az iskolaőrséggel kapcsolatban is. Az iskolaőr foglalkoztatási feltételei közé bekerül a pszichológiai alkalmasság igazolása, amelynek részletszabályait a rendészetért felelős miniszter határozhatja meg. Valamint az iskolaőr tudomására jutott információk adatkezelési szabályait a GDPR-nak megfelelően fogják szabályozni.

Egy másik módosítás értelmében kizárólag szándékos bűncselekmény elkövetése esetén szüneteltetnék az iskoláztatási támogatást (vagyis a családi pótlékot) 12 éves kor felettiek esetében egy éven át. Az eredeti előterjesztés minden bűncselekmény-típusra kimondta ezt, így a fiatal által gondatlanságból elkövetett bűncselekményekre is - ez most tehát megváltozott.

Pedagógusminősítés

A jövőben várhatóan önkéntesen részt vehetnek a pedagógusminősítésben, vagyis címzetes fokozatot szerezhetnek azok is, akik számára az előmeneteli rendszer nem kötelező, például a szakképzésben vagy egyházi intézményben oktatók - teszik hozzá.

Az OME konfliktuskezeléssel foglalkozó továbbképzéseket javasol az iskolákban

Az iskolai erőszak megfékezése, az iskolaőrség felállítása megosztja a véleményeket, most az Országos Mediácós Egyesület is közleményt adott ki a témával kapcsolatban.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!