szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Idén is az Eötvös Loránd Tudományegyetem gimnáziumai vezetik a HVG gyakorlóiskolai rangsorát, az öt közé rajtuk kívül csak a Debreceni Egyetem gyakorlóiskolája fért be. Újságárusoknál a HVG kiadványa az ország száz legjobb gimnáziumáról.

Az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium, az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium, az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium, illetve az ELTE szombathelyi gyakorlóiskolája, a ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium áll a lista első négy helyén. A legjobb öt egyetem közé egyedül a Debreceni Egyetem gyakorlóiskolája fért be.

Rang (egyetemi gyakorlóiskolák)

Intézmény
1. ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium (Budapest)
2. ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium (Budapest)
3. ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium (Budapest)
4. ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium (Szombathely)
5. Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája

Milyen szempontok alapján áll össze a rangsor?

Ahogy az előző években, úgy az idén három fő szempont alapján áll össze a rangsor: figyelembe vették a nappali tagozatos tizedik évfolyamosok 2018-as kompetenciamérésének eredményeit matematikából és szövegértésből, a nappali tagozatosok érettségi eredményeit matematikából, magyar nyelvből és irodalomból, történelemből és idegen nyelvből, valamint a felsőoktatási felvételin egyetemre-főiskolára bejutott diákok átlagpontszámát.

„Tudatában vagyunk annak, hogy az iskolák munkája ennél sokkal komplexebb, és eredményességük számos más – gyakran nehezebben mérhető – tényezőben is megmutatkozik. Ezért a megítélésüknél a rangsorbeli helyezések mellett a szülőknek és a diákoknak a középiskolákról rendelkezésre álló további információkat is javaslunk figyelembe venni, mint ahogy a TOP 100 iskola bemutatása során mi is többről szólunk, mint a puszta rangsorokról” – olvasható a kiadványban.

A HVG ismét elkészítette a legjobb 100 gimnázium listáját. A rangsorok mellett számos interjút, cikket találtok a középiskolai oktatásról, az iskolai nyelvoktatásról, beiskolázási költségekről, az iskolaválasztásról, szakgimnáziumokról. A HVG középiskolai rangsorát rendeljétek meg itt vagy keressétek az újságárusoknál.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.