szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Túl sok iskolakezdő diák lesz jövőre, több budapesti iskolában rájöttek: nem lesz elég hely a diákok számára. A helyhiányt pedig konténertantermekkel oldják majd meg.

A tankerületek már tervezik a konténerek beszerzését, amelyekben az első osztályos tanulók fognak tanulni 2020-ban - írja a Népszava.

A lap szerint az egyik fővárosi tankerület legutóbbi értekezletén vetődött fel a férőhelybővítés igénye, amire a köznevelési törvény idén nyáron elfogadott módosítása miatt van szükség. Ahogyan arról korábban beszámoltunk, jövőre kötelező lesz minden augusztus 31-ig hatodik életévét betöltő gyerek számára iskolába járni.

Az iskolákban emiatt az első osztályosok létszámának növekedésével számolnak, az is előfordulhat, hogy több helyen két osztály helyett hármat is indítani kell, ehhez viszont bővíteni kell a férőhelyeket - írják. A kialakult helyzetet pedig kontérekeből kialakított tantermekkel oldanának meg.

Ez az eset is azt mutatja, hogy ismét egy elsietett, átgondolatlan döntés született, nem mérték fel, lesz-e minden iskolában helye a hatéveseknek

– nyilatkozta a lapnak a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke. Totyik Tamás ismertette a PSZ becsléseit is, amelyek szerint jövőre átlagosan félosztálynyival lesz magasabb az elsősök száma. Az általános iskolák 1–4. évfolyamán jelenleg 27 fő a maximális létszám, ezt a tankerület engedélyével maximum 20 százalékkal lehet túllépni. A PSZ alelnöke szerint az is kérdés, hogy mindenhol lesz-e elegendő pedagógus.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.