szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Több tucat szülői Facebook-csoportban osztották meg azt az üzenetet, amelyet állítólag egy iskolaigazgató juttatott el a szülőhöz a vizsgák előtt. A levél már többször feltűnt a közösségi oldalakon, ám most tényleg aktuális: szombat délelőtt több tízezer általános iskolás írja majd meg a központi középiskolai felvételit.

Vizsgák előtt álltak egy iskolában a diákok. Néhány nappal a megmérettetés előtt az iskola igazgatója ezt a levelet juttatta el a szülőkhöz - olvasható a Facebookon terjedő posztban.

Kedves Szülők!
Hamarosan megkezdődnek a gyerekek vizsgái. Tudom, hogy nagyon fontos az Önök számára, hogy gyermekeik jól teljesítsenek. Mégis, arra kérem Önöket, ne felejtsék el, hogy a diákok között, akik vizsgázni fognak, mindig lesz
– egy művész, akinek nem kell értenie a matematikához
– egy vállalkozó, akinek nem számít a történelem vagy az irodalom
– egy zenész, akinek a kémiajegyei nem sokat nyomnak majd a latban
– egy sportoló, akinek a fizikai erőnléte mindig fontosabb lesz, mint a fizika
Ha a gyermekük jó jegyet kap majd, az csodálatos dolog. De ha nem, kérem, ne törjék le az önbecsülését, a méltóságát!
Mondják el neki, hogy ez csak egy vizsga, és az életben sokkal fontosabb dolgok is vannak. Mondják el neki, hogy mindegy, milyen osztályzatot kap, szeretik őt, és nem fogják kritizálni.
Kérem, tegyék meg ezt, és aztán csak nézzék, ahogy a gyermekük meghódítja a világot. Egy vizsga, vagy egy rossz jegy nem veheti el sem az álmait, sem a tehetségét.
És kérem, ne gondolják, hogy a világon kizárólag az orvosok és a mérnökök boldog emberek!"

Ezt a tanácsot adja Vekerdy Tamás a szülőknek: "jó volna, ha elfogadnánk a gyerek karakterét"

"Jó volna, ha elfogadnánk a gyerek karakterét, és nem próbálnánk erőszakosan olyanná faragni, amilyen úgysem tud lenni" - tanácsolja a szülőknek Vekerdy Tamás pszichológus.