szerző:
Eduline

Vizsgálatot indít Székely László ombudsman a társadalmi nemek mesterszak megszüntetése miatt.

©

Az LMP-ből és a frakcióból nemrég távozó, így ma már független képviselő Szél Bernadett még októberben fordult Székely László ombudsmanhoz a társadalmi nemek mesterszak megszüntetése miatt.

Az alapvető jogok biztosa kedden azt válaszolta a képviselőnek, hogy vizsgálatot indít. "Eljárásom keretében azt kívánom feltárni, hogy felmerülhet-e az Alaptörvény X. cikkében meghatározott tanuláshoz és tanításhoz, valamint a kutatás szabadságához fűződő jogok sérelme" - írta.

Október közepén jelent meg a Magyar Közlönyben a társadalmi nemek szak megszüntetéséről szóló határozat. A rendeletmódosítás szerint a legkésőbb az idei évben szakra felvett hallgatók a tanulmányaikat a képzés megkezdésekor hatályos követelmények alapján még befejezhetik.

Szerdán több egyetemen a gender-kérdések állnak a középpontban, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Társadalomtudományi Karán sztrájknapot tartanak hallgatók és oktatók a társadalmi nemek mesterszak megszüntetése, a felsőoktatás autonómiáját érintő beavatkozások és gazdasági átalakítások miatt.

Nem: hagyjuk? - több százan vannak az ELTE sztrájknapján

A gender már nem szalonképes szó, a társadalmi nemek szakot ugyanis már az indulásakor komoly támadások érték, félreértelmezések kerültek nyilvánosságra a sajtóban - mondta az Eötvös Loránd Tudományegyetem Társadalomtudományi Karon szervezett „sztrájknapon" Kövér-Van Til Ágnes, a szak igazgatója. Több százan gyűltek össze a kar nagyelőadójában.