szerző:
MTI

A University of Oxford, a világ egyik legrégebbi egyeteme 750 millió font (1,01 milliárd dollár) értékben adott el kötvényt extra hosszú, 100 éves lejáratra.

Az egyetem történetében először dobott piacra adósságpapírt, amelynek a kamata minimálisan 2,5 százalék feletti. Az 1096-ban alapított intézet eredetileg 250 millió font értékű kötvényeladást tervezett, de ezt az összeget megemelte, miután a kereslet megközelítette a 2 milliárd fontot. 

A kötvénykibocsátásban a JPMorgan Chase amerikai pénzintézet segédkezett. Az elmúlt években a brit oktatási intézetek egyre gyakrabban kényszerülnek kötvénykibocsátásra, állami finanszírozásuk csökkenése miatt. Az általuk tavaly kibocsátott kötvények értéke elérte az 1,8 milliárd dollárt a 2015. évi 1,4 milliárd dollár után. 2008 és 2011 között brit oktatási intézet nem dobott piacra adósságpapírt.

Az első kötvénykibocsátó brit egyetem az Oxford fő riválisa, a Cambridge volt, 2012-ben 350 millió fontért adott el adósságpapírokat. A Moody's hitelminősítőtől a University of Oxford kötvénye megkapta a legjobb, "Aaa" minősítést, ami magasabb a brit adósi besorolásnál.

Nagy baj lesz a brit egyetemeken, ha az EU-állampolgárok nem maradhatnak

Az Oxfordi Egyetem vezetői szerint garantálni kell a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok tartózkodási jogosultságát a brit EU-tagság megszűnése után is, ellenkező esetben súlyos károk érik a brit felsőoktatást. A legrégebbi angliai egyetem 35 college-ának igazgatói a The Times című konzervatív brit napilap hétfői számában megjelent közös levelükben hangsúlyozzák, hogy az Oxfordi Egyetemnek szüksége van az EU-társállamokból érkező oktatókra, kutatókra és segédszemélyzetre.