szerző:
Eduline

Hamarosan véget ér a keresztféléves felvételi, ezért fontos, hogy tudjátok, mit kell vállalnotok, ha állami ösztöndíjas képzésre jelentkeztetek.

©

A hallgatói jogviszony a beiratkozáskor jön létre. Fontos, hogy az állami ösztöndíjas hallgatók csak akkor kezdhetik el tanulmányaikat támogatott (vagyis tandíj nélküli) formában, ha a hallgatói nyilatkozat aláírásával vállalják, hogy a képzési idő másfélszerese alatt megszerzik a diplomát, a végzést követő húsz éven belül pedig a felhasznált, államilag támogatott féléveknek megfelelő ideig magyarországi munkahelyen vagy magyarországi vállalkozóként dolgoznak.

Ha nem fejezik be időben a tanulmányaikat − egy hároméves alapszakot például négy és fél év alatt −, a képzési költség felét vissza kell fizetniük az államnak, ha pedig a magyarországi munkavállalásról szóló feltételt szegik meg, a teljes összeget vissza kell fizetniük.

Felvételi kisokos: hogyan kell elérni a minimumponthatárt a felvételin?

Legalább hány pontot kell szereznetek a keresztféléves felvételin, ha be szeretnétek kerülni egyetemre? Milyen eredményeket lehet beszámítani? Itt a válasz: 2018-ban a keresztféléves felvételin sem kerülhet be állami ösztöndíjas vagy önköltséges képzésre az, aki nem éri el a jogszabályban meghatározott minimumponthatárt. Tavaly óta nem változtak a számítási szabályok.