szerző:
Eduline

Most már minden egyetemen és főiskolán elkezdődött a vizsgaidőszak - másfél hónapos tanulás vár több tízezer hallgatóra. Akik valószínűleg ugyanazokat a kérdéseket teszik fel maguknak.

Azt mondták, hogy ezek lesznek
életem legszebb évei

Évek óta azt hallgatjátok anyától/testvértől/nagyitól, hogy az egyetemi évekre egész életetekben emlékezni fogtok. És ez tényleg így lesz, de az tény, hogy a legszebb éveknek nem a december-január és május-június a legszebb hónapjai. Kitartás, ennek is vége lesz.

Miért akartam
ezt annyira?

Ez az a kérdés, ami minden elsőévesnek (meg másod-, harmad-, negyedévesnek) eszébe jut a vizsgaidőszak kezdetén. Aztán az utolsó vizsga végén megint visszazökken a világ a normál kerékvágásba.

Inkább
abbahagyom

Ne tedd, ilyen nagy döntést nem szabad a vizsgaidőszakban meghozni, a kialvatlanságtól ugyanis minden sokkal rosszabbnak tűnik, mint amilyen valójában. Egyébként ez a gondolat is minden egyetemistában és főiskolásban megfogalmazódik legalább egyszer, de a többség azért nem hagyja félbe a tanulmányait egy nehezebb vizsgaidőszak miatt. Persze más a helyzet, ha már a szorgalmi időszakban is úgy éreztétek, nem megfelelő képzést választottatok.

Így tanulhattok gyorsabban és hatékonyabban: öt tanács a vizsgaidőszakra

Újabb tanulási tippeket hoztunk azoknak, akik a ZH- vagy vizsgaidőszakra, nyelvvizsgára vagy éppen az érettségre készülnek. Olyan könyvből mutatunk nektek részleteket, amely segíthet a tanulásban. Célszerű variálni és kombinálni a különféle memorizálási technikákat - olvasható Carol Volderman: Segíts a gyerekednek! - Tanulási technikák lépésről lépésre című könyvében.

Mi lesz így
a szilveszteri bulival?

Ha ügyesek vagytok, és fel tudjátok venni úgy a vizsgákat, hogy december 31-én és január 1-jén "szabadnapot" vehettek ki, vagyis felfüggeszthetitek két napra a tanulást, az a legjobb megoldás. Ha X professzorhoz van szerencsétek, aki arról híres, hogy már január 2-án reggel 8-kor az egyetemen várja a kevésbé szerencsés hallgatókat, szervezzetek elő- vagy utószilvesztert. Vagy mondjuk vizsgatemető bulit.

Akkor most egy hónapig
ki sem mozdulok a szobából

Csak azt ne! Nem lesz hatékony a tanulás, ha a napi tanulásadag után nem eresztitek ki a fáradt gőzt. Egy esti séta, kávézás a barátokkal, sportolás, egy mozi. Bármi jöhet, ami egy-két órára kikapcsol titeket.

Jöjjön a
kávé!

Ha egyébként nem szoktatok kávézni, nem jó megoldás! Felesleges folyamatosan koffeinnel turbózni magatokat, egy idő után nem fog hatni (vagy pont rosszul hat majd a szervezetetekre). Inkább próbáljátok ki, hogy ötven-hatvan perc tanulás után mozogtok egy kicsit, sétáltok egyet a ház körül vagy lezuhanyoztok. Jobban felpezsdít, mint egy csésze kávé.

X-nek bezzeg
csak két vizsgája van

Igen, de olyan csoporttársatok is van, aki még a vizsgaidőszak utolsó napján is szóbelizni fog. Nem érdemes másokhoz hasonlítgatni magatokat, mert csak idegesek lesztek. Ugyanígy érdemes kerülni az energiavámpír csoporttársakat, akik előszeretettel dicsekednek azzal, milyen könnyedén megúszták a téli vizsgaidőszakot.

Ilyen a tökéletes időbeosztás a vizsgaidőszakban: hét hasznos tanács

Közeledik a vizsgaidőszak, egymást érik majd az írásbeli és a szóbeli vizsgák? Ma egy olyan könyvből hoztunk nektek részleteket, amely segíthet a tanulásban. Ha tanulási ütemtev szerint haladsz, mindig tudod, mit kell épp tanulnod vagy ismételned. Így nem halmozódik föl a tanulnivaló, és világosan látod a saját fejlődéseder is - olvasható Carol Volderman: Segíts a gyerekednek!