szerző:
Eduline

Közeledik a vizsgaidőszak, egymást érik majd az írásbeli és a szóbeli vizsgák? Ma egy olyan könyvből hoztunk nektek részleteket, amely segíthet a tanulásban.

Ha tanulási ütemtev szerint haladsz, mindig tudod, mit kell épp tanulnod vagy ismételned. Így nem halmozódik föl a tanulnivaló, és világosan látod a saját fejlődéseder is - olvasható Carol Volderman: Segíts a gyerekednek! - Tanulási technikák lépésről lépésre című könyvében.

Fontossági sorrend

Mielőtt elkészítenéd a tanulási ütemtervet, néhány dolgot gondolj át! Előzör is csinálj egy listát a tantárgyaidról és a vizsgaidőontokról, amiket aszerint rangsorolj, hogy mennyire megy könnyen neked! Az 1-es azt jelenti, jó vagy belőle, míg a 4-essel vagy 5-össel azokat a tárgyakat jelöld, melyekkel sok időt kell töltened. Ezek a számok segítenek meghatározni, hogy a tanulási ütemtervben melyik tárgyra mennyi időt kell szánnod. Minél nehezebben megy egy tárgy, annál több időt különíts el rá!

1-es: ez a tárgy jól megy nekem
2-es: a legtöbb dologra emlékszem, amit tanultam
3-as: valamire emlékszem abból, amit tanultam
4-es: ez a tárgy kicsit nehezen megy
5-ös: alig emlékszem valamire a tanultakból, ezt a tárgyat nagyon nehéznek tartom

Tipp: érdemes megszoknod, hogy a tanuláshoz szükséges eszközeidet mindig rendezetten tárold, hogy ha bármikor szükséges van valamelyikre, akkor könnyen megtaláld. Épp ezért jó az egyes tantárgyakhoz külön színkódot rendelned.

©

Egy tárgy = több témakör

Ha egy tantárgyat több különálló témakörre bontasz, könnyebben be tudod osztani, melyikre mennyi időt kell szánnod ismétléskor. Azért is jó ez a kisebb egységekre bontás, mert így kevésbé rettent el a teljes, nagy anyagrész. A tankönyveid és a jegyzeteid segítségével könnyen tudsz listát készíteni a témakörökről.

Tipp: azonos módon jelöld a könyvben, füzetben, jegyzeteidben az azonos témákat, hogy később könnyen megtaláld mindet!

A szünetek

A rövidebb tanulási egységek, amelyeket szünetek szakítanak meg, sokkal hatékonyabbak, mint a hosszú lélegzetvételű tanulás. A tinédzserkorban a tanulóidő megnyúlhat 45-60 percre, a szünet pedig lehet 15 perces is. A szünetek azért fontosak, hogy az agy fel tudja dolgozni a beérkező információkat, és fenn tudja tartani a megfelelő koncentrációs szintet.

©

Tipp: sokat segít, ha beállítasz egy órát arra az időpontra, amikor kezdődik a szüneted. Ezek a beosztott tanulási idők a halogatás ellen is nagyon hatékonyak, hiszen ha csak 30 vagy 45 percet kell tanulnd, könnyebben állsz neki az egésznek.

Ismétlési ütemterv

Érdemes egy színkóddal ellátott ismétlési ütemtervet is készítened, amelyre ha ránézel, azonnal látod, hogy mikor mit kell még átismételned. Azért jó egy ilyen időbeosztás, mert amikor leülsz tanulni, nem azzal megy el az időd, hogy átgondold, mit is kellene ismételned, hanem egyszerűen csak követed az ütemterv lépéseit. Jó, ha nemcsak sima ismétlések, hanem összefoglalók és próbatesztek is vannak benne, sőt néhány üres rubrika is, hogy ha bármi közbejönne, tudjál még oda is tervezni.

Ha még több tanulási tippre van szükséged, rendeld meg Carol Volderman: Segíts a gyerekednek! - Tanulási technikák lépésről lépésre című könyvét a HVG Könyvek oldalán.