szerző:
Eduline

Elképzelhető, hogy egyszer chipes kártya nélkül be sem tehetik a lábukat a diákok az egyetemekre? És hogy ezzel a kártyával lehet majd kifizetni a reggeli kávét, vagy éppen könyvet kölcsönözni a könyvtárból? Az Egyesült Államokban már kutatók értékelik az úgynevezett CatCardok adatait.

©

Az Arizoniai Egyetem hallgatói már tudják, hogy milyen az élet az új, fizetésre és egyéb egyetemi szolgáltatások igénybevételére is alkalmas kártyával. A CatCard kényelmes megoldás, de a kártyahasználat alapján gyakorlatilag mindent meg lehet tudni arról, mit csinálnak a diákok a campuson. Ezeknek az információknak a felhasználásával elemezte Sudha Ram, az Arizoniai Egyetem professzora az elsőéves diákok egyetemi mindennapjait - számolt be a kutatásról a Zeit.

Tizenkét hét alatt majdnem 90 százalékos pontossággal meg tudjuk mondani, ki fogja otthagyni az egyetemet - mondja a professzor az eredményekről. Ezekkel a hallgatókkal később elbeszélgetnek, megpróbálják támogatni őket, a cél ugyanis az, hogy a lemorzsolódást minél jobban mérsékeljék.

Sudha Ram azt is elárulta, a legtöbb diák útja a Starbuckshoz vezet, míg a képzőművészeti könyvtárhoz például csak keveseknek. A CatCard megjegyzi, ha valaki hasonló utakon jár, például ha két ember mindig együtt iszik meg egy kávét, egymás után fizetnek, ebből lehet következtetni, hogy valószínűleg barátok, de a céltalannak tűnő hallgatókat is kiszűri a rendszer.