szerző:
Eduline

Egyetemre készültök, de nem tudjátok, hogy a választott szakon van-e alkalmassági vizsga vagy felvéteteli elbeszélgetés? Nemcsak a mesterszakoknál, néhány alap- és osztatlan képzésen is figyelni kell erre.

©

Jó néhány alap- és osztatlan szakon is előírják az alkalmassági vizsgát vagy a felvételi elbeszélgetést. Ilyen például az osztatlan tanári szak, az óvodapedagógus, a tanító, de alkalmassági vizsga kell többek között az ápolás és betegellátás alapszakra is.

Érdemes már most megnézni, hogy az adott szakon van-e ilyen vizsga, illetve ha van, mikor tartják azt. Mindezt a felvételi tájékoztató 7. mellékletében nézhetitek meg.

Amennyiben alap- vagy osztatlan képzésre jelentkeztek, rátok az A és az O betűvel jelölt sorok vonatkoznak. Figyeljetek, mert bizonyos szakokon a felvételi alkalmassági vizsgának is vannak előfeltételei. Például az edző szak esetében az alkalmassági vizsgára mindenkinek el kell vinnie a szükséges sportorvosi igazolást.

Ilyenek lesznek a minimumponthatárok a 2018-as felvételin

Változnak-e 2018-ban a felvételi minimumponthatárai? Újabb olvasói kérdésre válaszolunk. Újra szeretnék felvételizni, de 300-nál kevesebb pontom van. Emelkedett a minimumponthatár? Vagy maradt a tavalyi? 2018-ban marad a 2017-es minimumponthatár: - alap- és osztatlan szakon 280 pont - felsőoktatási szakképzésen 240 pont- mesterképzésen 50 pont Ha ennél kevesebb pontot szereztek, sem állami ösztöndíjas, sem önköltséges formában nem kezdhetitek meg tanulmányaitokat.

Felvételi jelentkezés lépésről lépésre - 2018

Online képzés célja: Az Eduline online videós felvételi tájékoztatója végigvezet a 2018-as felsőoktatási felvételi minden fontosabb lépésén a szakválasztástól a ponthatárhúzásig. Segítünk, hogy ne vessz el a jogszabályok útvesztőjében és ne veszíts értékes pluszpontokat a felvételi során. | | Kiemelt képzések , Tanulástámogatás