szerző:
Eduline

Akár egy évet is eltölthetsz egy külföldi főiskolán vagy egyetemen.

©

A napokban legtöbb felsőoktatási intézmény értesíti a hallgatókat arról, hogy már meghirdetésre kerül az Erasmus tanulmányi ösztöndíj pályázat, amelynek keretében egy 3-12 hónapot tölthettek el az egyetemetek egyik partnerintézményénél, Európa szinte bármely országában.
 
Akár minden képzési szinten (alap, mester, doktori) jelentkezhetsz, és akár több részletben végezhetsz külföldi résztanulmányokat vagy szakmai gyakorlatot. Minden képzési szinten maximum 12 hónap időtartamot tölthetsz el Erasmus ösztöndíjjal. Sok egyetem már Európán kívüli lehetőségeket is kínál a program keretében. Erről és a pályázás pontos feltételeiről az egyetemek és főiskolák nemzetközi irodáiban tudsz érdeklődni.

Az egyetemi feltételek között előfordulhat, hogy akiknek nincs felsőfokú, C1 általános komplex vagy középfokú B2 szakmai komplex nyelvvizsgája a megpályázott fogadóintézmény oktatási nyelvéből, azoknak nyelvi meghallgatáson kell részt venniük a pályázás lezárását követő héten. Sikertelen vizsga esetén a hallgató nem felel meg a nyelvi meghallgatáson, Erasmus tanulmányokon nem vehet részt. Ez csak egy példa, de hasonlóakkal lehet találkozni több egyetemen és főiskolán.

Az idén 30 éves Erasmus program felsőoktatási hallgatóknak szóló általánosabb információt itt találjátok.

Meglepő adat: ennyi erasmusos választja Magyarországot

Az Erasmus+ érdekes adatokat hozott nyilvánosságra. Az uniós ösztöndíjprogram Facebook-oldalán közölt néhány érdekes táblázatot az elmúlt napokban. Ezen a grafikonon például azt foglalták össze, hogy melyek voltak a legnépszerűbb célpontok a diákok körében. Magyarország egész jó helyen, a középmezőnyben kapott helyet, a 2014/15-ös tanévben 5403 diák választott minket.