szerző:
eduline/mti

A CEU költözése is téma volt napirend előtt hétfőn az Országgyűlésben.

©

Oláh Lajos (DK) szerint "tegnap" volt magyar egyetem a világ 100 legjobb egyeteme között, de úgy tűnik, nemsokára már nem lesz. Gratulált a fideszes képviselőknek, hogy sikerült elüldözni a legsikeresebb magyar egyetemet. Ez egyedülálló teljesítmény, amire Rákosi Mátyás is büszke lenne - hangoztatta.

Közölte, ezt a lépést sokáig érezni fogja még a magyar oktatás: száz év múlva is beszélhetünk még Szent-Györgyi Albertről és a C-vitamonról, mert új zsenik nem lesznek. Úgy értékelt, a CEU elüldözése és a Magyar Tudományos Akadémia kivéreztetése azt üzeni: Magyarországra nem kell a tudás, a tudomány, az oktatás. "A magyar innovációnak vége" - fogalmazott.

Rétvári Bence válaszában azt kérte, mondjon egy olyan innovációt, amit a "Soros-egyetemnek" köszönhetünk. Lehet, hogy van genderszak, de hol vannak az innovációk? - firtatta. Visszautasította, hogy a képviselő a magyar oktatókat, hallgatókat lenézve egyenlőségjelet tett a magyar felsőoktatás és a "Soros-egyetem" közé. Sikerült több százezer hallgatót és oktatót megsértenie csak azért, hogy Soros György mellett letegye a hűségesküt - hangoztatta.

Közölte, a kormány döntött a szociális ösztöndíjak 40 százalékos emeléséről, emellett 119 ezerről 166 ezer forintra nő két év alatt a hallgatói normatíva is.

Itt a végleges döntés: Bécsbe költözik a CEU

Mivel a lex CEU értelmében a CEU nem vehet fel új diákokat 2019. január 1-től, az egyetem kénytelen a mai napon bejelenteni, hogy minden amerikai akkreditációjú programját Bécsben indítja el 2019 szeptemberében - olvasható az intézmény közleményében. „Az elmúlt 20 hónap során a CEU mindent megtett, hogy megfeleljen a magyar törvényeknek.