szerző:
Eduline

Mivel a lex CEU értelmében a CEU nem vehet fel új diákokat 2019. január 1-től, az egyetem kénytelen a mai napon bejelenteni, hogy minden amerikai akkreditációjú programját Bécsben indítja el 2019 szeptemberében – olvasható az intézmény közleményében.

„Az elmúlt 20 hónap során a CEU mindent megtett, hogy megfeleljen a magyar törvényeknek. Felsőoktatási képzést indítottunk az Egyesült Államokban, amelyet az amerikai hatóságok regisztráltak és jóváhagytak. Ennek ellenére a magyar hatóságok jelezték, hogy nem fogják aláírni azt a megállapodást, amelyet több mint egy évvel ezelőtt véglegesítettek New York Állammal, és amely hosszú távon elismerné és biztosítaná a CEU budapesti működését” – olvasható a közleményben.

„A CEU-t kiszorították” – idézi az egyetem Michael Ignatieff elnök-rektort. „Ez példátlan. Egy amerikai intézményt kiszorítanak egy NATO-szövetséges országból. Egy európai intézményt elűznek az Európai Unió egyik tagállamából” – tette hozzá.

A CEU szerint e kormányzati döntések semmilyen összefüggésben nem állnak az egyetemen folyó szakmai munkával, a CEU oktatásának színvonalát az Egyesült Államok oktatási szervei és a Magyar Akkreditációs Bizottság is elismerte.

Úgy fogalmaznak, „egy elismert egyetem önkényes elűzése az akadémiai szabadság súlyos megsértése. Ez egy sötét nap Európának, és sötét nap Magyarországnak is”. Ignatieff szerint a kormány méltánytalanul járt el saját állampolgáraival, a CEU-n dolgozó és tanuló többszáz magyar állampolgárral, többezer magyar CEU-s öregdiákkal és családjaikkal szemben.

Keményen odacsapott a kormánynak tíz szakkollégium, itt az állásfoglalásuk

Elítélik a CEU ideológiai alapú megbélyegzését, követelik, hogy a kormány biztosítsa az egyetem működését - ezt írta közleményében tíz felsőoktatási szakkollégium, amelynek hallgatói aggályosnak tartják a felsőoktatás átalakításának irányait. „Kiállunk a Közép-európai Egyetem (CEU) mellett.

A közlemény szerint az egyetem megőrzi magyar egyetemi akkreditációját, és arra törekszik, hogy a jövőben is folytasson tanítási és kutatási tevékenységet Budapesten.

„A CEU hálásan köszöni a sok támogató gesztust. Ugyanakkor mély szomorúsággal vesszük tudomásul, hogy a magyar kormány figyelmen kívül hagyta az Egyesült Államok Kongresszusának, New York Állam kormányzójának, a Velencei Bizottságnak, az Európai Parlamentnek, a világ vezető egyetemeinek, két tucat Nobel-díjasnak, és mindenekelőtt annak a sokezer magyar állampolgárnak a véleményét, akik békés demonstrációkon fejezték ki, hogy “szabad országra, szabad egyetemre” vágynak” – írják.

A bécsi költözésre is kitérnek: a CEU amerikai akkreditációjú programjait az osztrák hatóságok már regisztrálták, az egyetem minden új diákját Bécsben fogadja 2019 szeptemberében, míg a már felvett hallgatók Budapesten folytatják tanulmányaikat.

“Bécs városa és az osztrák szövetségi kormány elkötelezett az akadémiai szabadság és kutatás mellett, és tárt karokkal fogad bennünket. Miközben el vagyunk keseredve, hogy elhagyni kényszerülünk Budapestet, örülünk, hogy hallgatóink egy másik nagyszerű közép-európai városban tanulhatnak majd” - mondta Leon Botstein, a CEU Kuratóriumának elnöke.