szerző:
Eduline

Hamarosan itt a gólyatábor-szezon, elsőévesként pedig egy csomó olyan új szó kerül be a mindennapjaitokba. Ezért nem árt már a legelején tudni, mi mit is jelent pontosan. Íme az egyetem legfontosabb kifejezései.

©

Ha érteni akarod a felsőbbéveseket, az alábbi kifejezések pontos jelentésével is tisztában kell lenned.

Szorgalmi időszak: a félév azon időszaka, ami a tárgyfelvételtől vizsgaidőszakig tart.

Passzív félév: amikor a hallgató nem szünteti meg a jogviszonyát, de nem is jelentkezik be az adott félévre, passzív félévet írnak jóvá neki. Ez lényegében a tanulmányok rövid szüneteltetése, ami nem számít bele az állami ösztöndíjba, tandíjat sem kell fizetni, de például diákigazolvány sem jár ez idő alatt. Arról, hogy mikortól lehet passziváltatni, itt olvashattok bővebben:

Már az első félévben is lehet halasztani az egyetemen?

Jelentkeztetek az egyetemre, de nem szeretnétek már idén szeptemberben elkezdeni a tanulmányaitok? Mit tehettek? Újabb olvasói kérdésre válaszoltunk. Jelentkeztem egyetemre, de ha felvesznek, akkor sem szeretném elkezdeni szeptemberben, inkább dolgoznék egy évet. Halaszthatok már az első félévben is? A jogszabályok alapján először csak az első félév sikeres teljesítése után halaszthattok, kivéve, ha az adott intézmény tanulmányi és vizsgaszabályzata máshogy rendelkezik.

Kollokvium: a legtöbb vizsga ilyen, amiből előadásokra jársz. Lehet írásbeli, szóbeli vagy kombinált. A vizsgaidőszakban kollokviumokat vehetsz fel a meghirdetett időpontokban (lásd: Neptun!), majd erre egy érdemjegyet kapsz.

Kredit: a tanulmányi munkád eredményének mértékegysége. Minden tárgyhoz tartozik egy meghatározott mennyiségű kredti, amit az alapján kap meg, hogy mennyi idő kell az elsajátításához. Általában a legfontosabb tárgyak bírnak a legtöbb kredittel. Alapképzésben 180 kreditet kell teljesíteni az abszolutóriumhoz.

Neptun: már nagyon korán megismerkedik vele minden egyetemista, főiskolás. Idén már nincs ETR, így a Naptun az egyetlen felület, amiben az összes ügyintézés végrehajtható (például kollégiumi jelentkezés), a tandíj befizethető, diákigazolvány igényelhető. Ebben kell felvenni a tantárgyakat és a vizsgákat is, illetve a zh-k eredményét is ide töltik fel.

Kollégiumi szobát szeretnétek? Mutatjuk, milyen dokumentumokra lesz szükségetek

Nemsokára kiderülnek a ponthatárok, és ezzel kezdetét veszi a kollégiumi jelentkezés is. Minden egyetemen meghirdetik az aktuális férőhelyeket, a jelentkezők pedig hozzálátanak a szükséges adatok és iratok beszerzéséhez. Azt már korábban megírtuk, hogy az albérleti árak töredékéért lehet kollégiumi elhelyezést kapni, így érdemes pályázni.

Zh: a legfontosabb kifejezések egyike, a zárthelyi dolgozat rövidítése. Ez nem vizsga, így nincs minden tárgyból zh, de ahol van, ott általában a vizsga előfeltétele a féléve folyamán írt zárthelyik legalább kettes átlaga.

Abszolutórium: egy végbizonyítvány, amit akkor kapsz meg, ha már minden tárgyból sikeres vizsgát tettél, már csak a szakdolgozat és/vagy a nyelvvizsga van hátra a diplomáig.

Uv: az utóvizsga sokak jó barátja. Amennyiben egy vizsgaidőszakon belül már voltál egy tárgyból vizsgázni, de nem mentél át, az uv-n javíthatsz, amire külön időpontot hirdetnek a Neptunban.

Így lehet elvégezni két egyetemi szakot ingyen, állami támogatással

Hány szakot lehet elvégezni állami támogatással? Két alapszakon is lehet tanulni párhuzamosan? Újabb olvasói kérdésre válaszolunk. Felvettek egy alapszakra, de jövőre elkezdenék mellett még egy képzést, és párhuzamosan végezném el a két szakot. Mindkettőt el tudom végezni állami ösztöndíjas formában?