szerző:
MTI

A diákhitellel kapcsolatban is számos változás lét életbe - mondta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért is felelős államtitkára.

©

A képzési díj kiegyenlítésére fordítható diákhitel2 már október óta kamatmentes, február 1-jétől pedig az eddigi havi legfeljebb 50 ezer forintról 70 ezer forintra emelik a szabad felhasználású diákhitel1 esetében felvehető összeget.

Emellett a fél- vagy egyéves külföldi tanulmányokban, például Erasmus-ösztöndíjban részt vevőknek arra is biztosítanak lehetőséget, hogy a diákhitel1 összegének kétszeresét, azaz akár 140 ezer forintot vegyenek fel havonta.

Az igénylés korhatárát mindkét diákhiteltípus esetében a jelenlegi 40-ről 45 évre emelik, és a diákhitel1 törlesztését bevonják az adó- és járulékmentes cafeteriajuttatások körébe - fűzte hozzá.

Szólt arról is, hogy január 1-jétől a diákhitellel rendelkező nők esetében az első gyermek születésénél három évre felfüggesztik a tartozás törlesztését, a második gyereknél el is engedik a tartozás felét, míg a harmadik gyerek esetében teljes mértékben elengedik a tartozást.

Itt vannak a részletek a diákhitel elengedésétől: kiknek jár az engedmény?

Kik szabadulhatnak meg a diákhiteltől 2018-tól? Mennyi időre függesztik fel a diákhitel törlesztését? Itt vannak a legfontosabb információk. Egy gyerek? Az első gyermek vállalásakor felfüggesztik a diákhitel törlesztését, méghozzá három évre.