szerző:
Eduline

Több ponton módosítottak a diákhitel igénylési és törlesztési szabályain - összefoglaltuk a legfontosabb változásokat.

1. Eltörlik a diákhitel 2 kamatát

A képzési díj kiegyenlítésére fordítható diákhitel2 esetében a kamatot teljes mértékben az állam fizeti meg az ügyfél helyett, ez októbertől mindenkire vonatkozik, azaz a folyósítási vagy törlesztési fázisban lévő, illetve a jövőben felvett hitelekre is.

2. Emelkedik a diákhitel 1 összege

Február 1-jétől a szabad felhasználású diákhitel1 esetében az eddigi havi legfeljebb 50 ezer forintról 70 ezer forintra emelik a felvehető összeget.

©

3. 45 éves korig lehet igényelni diákhitelt

Az igénylés korhatárát pedig mindkét diákhiteltípus esetében a jelenlegi 40-ről 45 évre emelik.

4. Külföldi tanuláshoz is lehet diákhitelt igényelni

A fél- vagy egyéves külföldi tanulmányokban, például Erasmus-ösztöndíjban résztvevőknek arra is biztosítanak lehetőséget, hogy a diákhitel1 összegének kétszeresét, azaz akár 140 ezer forintot vegyenek fel havonta.

5. Idegen nyelvű képzésre is lehet fordítani

2018-tól a diákhitel2-t már az önköltséges idegennyelvi képzésekben résztvevők is igényelhetik. Az idegen nyelvű képzés esetén a képzési díj két részből áll. Az önköltséges díjat eddig is lehetett diákhitelből fizetni, ezentúl azonban az úgynevezett térítési díjra is fel lehet használni.

6.  Változnak a diákhitel 1 törlesztésének szabályai

A gyesen és gyeden lévő szülőhöz hasonlóan a rokkantsági vagy rehabilitációs ellátásban részesülők esetében az ellátás folyósításának ideje alatt az állam átvállalja a kamat megfizetését az ügyfél helyett.

Újabb változás jön: mától online is igényelhetitek a diákhitelt

A Diákhitel Központ Zrt. bevezeti az elektronikus aláírással történő szerződéskötést, így szerdától online is igényelhető a diákhitel - jelentette be Bugár Csaba, a társaság vezérigazgatója szerdán, Budapesten sajtótájékoztatón. Ez a lépés lehetővé teszi a felsőoktatásban tanuló hallgatók számára, hogy személyes megjelenés, illetve papír alapú dokumentumok kitöltése, leadása nélkül köthessenek diákhitel szerződést.