szerző:
eduline/mti

A diákhitel 2001-es indulása óta június 30-ig 359 971-en kaptak diákhitel 1-et, ebből 193 481 szerződést már lezártak – derül ki a Diákhitel Központ adataiból.

©

Kötött felhasználású diákhitelt összesen 31 229 hallgatónak folyósított a társaság 2012 szeptembere óta, közülük eddig 2165-en zárták le a szerződésüket. A diákhitel 1 kamata 2018. január 1-je óta 2,30 százalék, ez az év második felében is változatlan marad.

A Diákhitel Központ jelentésében kitér arra is, hogy 2018-ben több jelentős változás lépett hatályba: az életkori korlát 40 évről 45 évre emelése, a diákhitel 1 felvehető maximális összeg havi 50 ezer forintról 70 ezer forintra emelése; a külföldi résztanulmányokat folytató hallgatók dupla hitelösszege; az idegen nyelvű képzések térítési díjának diákhitelből történő finanszírozhatósága.

Három intézkedés a törlesztők számára jelent kedvezményeket, ilyen a diákhitelek munkáltatók bevonásával, adó- és járulékmentes juttatásként történő törlesztésének lehetősége; célzott kamattámogatás a rokkantsági/rehabilitációs ellátásban részesülők számára; a diákhitellel rendelkező nők számára a második gyermek születése esetén tartozásuk 50 százalékáig, a harmadik gyermek születése esetén 100 százalékáig terjedő állami támogatás.    

Hogyan kezdjem el az egyetemet, ha alig van pénzem?

Az iskolakezdés az egyetemistáknak és a szüleiknek is komoly kiadásokat jelenthet. Most összefoglaltuk azokat a lehetőségeket, amelyekkel csökkenthettek a kiadásaitokon. Mivel az elsőéves hallgatók még nem kaphatnak tanulmányi ösztöndíjat, így első körben más lehetőségeket kell találnotok. Bursa Hungarica A pályázatot minden évben ősszel írják ki: hátrányos helyzetű, szociálisan rászoruló diákok pályázhatnak, akik főiskolára, egyetemre járnak, vagy a következő tanévben szeretnék megkezdeni felsőfokú tanulmányaikat.