szerző:
Eduline

Ha önköltséges, vagyis fizetős szakon tanultok, érdemes utánanéznetek, hogy milyen lehetőségekkel könnyíthettek a költségeken. A Diákhitel2 éppen nektek szól.

Ki veheti fel?

Ezt a hitelformát kizárólag akkor igényelhetitek, ha önköltséges, vagyis fizetős szakon tanultok.

Mennyi ideig igényelhető?

A diákhitel 2-t 11 tanulmányi félévre lehet felvenni, egy szemeszterben legfeljebb 5 tanulmányi hónapra. Ha egységes osztatlan szakon tanultok, és a képzési idő meghaladja a 11 félévet (ilyen például a hatéves általános orvosi szak), akkor a jogosultsági idő megegyezik a képzési idővel, de nem haladhatja meg a 14 tanulmányi félévet.

Mekkora összeget lehet igényelni?

Akkora összeget vehettek fel, amekkora a tandíjatok, ennél az összegnél nem lehet magasabb az igényelt hitelösszeg. Az igényelt hitelt a Diákhitel Központ közvetlenül az egyetemnek, főiskolának utalja.

Kik vehetik fel a kamatmentes diákhitelt?

Nagy lehetőség, hogy kamatmentes a Diákhitel2 - hangoztatta a Diákhitel Központ marketing- és kommunikációs igazgatója az M1 aktuális csatorna kedd esti műsorában. Imre Zita közölte, hogy ezt a konstrukciót azok vehetik igénybe, akiket önköltséges képzésre vettek fel. Tavaly szeptemberig 2 százalékos volt a kamata, azonban már ezt is eltörölték - tette hozzá.

Mekkora a kamat?

A diákhitel 2 kamatmentes.

Mikortól kell törleszteni?

Törleszteni a hallgatói jogviszony megszűnését követően, illetve legkésőbb a 40. életév betöltését követő negyedik hónap első napjától kell. Minden év végén megkapjátok az elszámolást, és hogy mekkora lesz a törlesztőrészlet a következő évben. Előtörlesztésre is van lehetőség, erről bővebben itt olvashattok.

Idén kezditek az egyetemet? Nyolc dolog, amit mindenképp tudnotok kell a diákhitelről

Hamarosan kezdődik az új félév az egyetemeken, sokaknak ez lesz az első, ezért most összegyűjtöttünk pár fontos infót a diákhitelről. Kik vehetik fel a szabadon felhasználható diákhitel1-et? Itt a válasz: Ki veheti fel? A hitelt felveheti állami ösztöndíjas és önköltséges képzésen tanuló hallgató is felveheti, akár nappali, akár esti, akár levelező tagozaton vagy távoktatásos formában tanul.