szerző:
MTI

Éveken át manipulálta a tokiói orvostudományi egyetem a felvételi pontszámokat: a nőkét csökkentették, egyes férfiakét pedig megemelték, hogy bejussanak az intézménybe - állapította meg egy belső vizsgálat, amelynek eredményeit kedden ismertették Tokióban.

©

A pontszám csökkentése legalább 2006 óta folyt az intézményben, ami "nagyon súlyos nőkkel szembeni diszkrimináció" - hangsúlyozta a Tokiói Orvostudományi Egyetemen tartott sajtókonferencián a vizsgálatot végző egyik jogászcsoport egyik tagja.

Az egyetem volt elnökei közül kettő pénzt kapott azoktól a szülőktől, akiknek gyermekei úgy jutottak be az egyetemre, hogy megnövelték pontszámukat. Az egyetemen végzettek gyermekeinek pontszámát is növelték, hogy az intézmény több adományhoz juthasson általuk - tette hozzá.

Az egyetem korábbi vezetői minden női felvételező esetében csökkentették a pontszámot és azon férfiak esetében is, akik már negyedik alkalommal próbálkoztak bejutni. A női jelentkezők pontszámának csökkentését egy belső forrás szerint az érintettek azzal magyarázták, hogy ily módon akarták megakadályozni az orvoshiányt az egyetemhez kapcsolódó kórházakban, mondván a női orvosok házasságkötés, szülés után elhagyhatják az intézményt vagy hosszabb szabadságra mennek. A felvételikért felelős néhány egyetemi illetékes állítólag speciális kézikönyvet is használt a pontok manipulálására. A pontozás meghamisítását az egyetem elnöke rendelte el és csak a főtitkár tudott róla. Céljuk az volt, hogy mintegy 30 százalékos legyen a női diákok aránya.

A gyakorlatot az egyetem vezetőinek megvesztegetése ügyében kirobbant botrány nyomán elrendelt belső vizsgálat fedezte fel. Kiderült, hogy idén hat jelentkezőnek, köztük az oktatási minisztérium egyik volt vezetője fiának eredményét 49 ponttal növelték, hogy elérjék a maximum 400 pontot. Júliusban mind az elnök, mind a főtitkár lemondott tisztségéről. Ellenük és a volt minisztériumi vezető ellen vádat emeltek.

"Teljes mértékben elfogadhatatlan a nőkkel szembeni felvételi vizsgadiszkrimináció" - hangsúlyozta Hajasi Josimasa oktatási miniszter korábban. Megfigyelők emlékeztetnek arra, hogy Abe Sinzo japán kormányfő elsődleges célként tűzte ki egy olyan társadalom kialakítását, ahol a "nők ragyoghatnak", de a felkelő nap országában a nőknek harcot kell vívniuk a munkavállalás terén, számos akadályt kell leküzdeniük, amikor szülés után vissza akarnak térni munkájukba, ami elriasztja őket a gyermekvállalástól.

Börtönbe kerülhet, aki puskázik a világ legszigorúbb egyetemi felvételijén

Rendkívül szigorú biztonsági intézkedéseket rendeltek el a csalások elkerülésére az egyetemi felvételik során Kínában, ahol 9,4 millió diák szerdán kezdte meg a gaokaót, a központi felvételi vizsgákat. A kínai oktatási tárca szerint a mintegy 9,4 millió felvételizőből idén tízezerrel több, mintegy 3,72 millió kezdheti meg tanulmányait az ország felsőoktatási intézményeiben.