szerző:
eduline/mti

Százhúszmillió forintos európai uniós forrásból fejlesztették a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szentágothai János Kutatóközpontjában 2012 óta működő, magas biológiai biztonsági szintű virológiai laboratóriumot.

©

A beruházás nyomán a laboratóriumnak már a legmagasabb biztonsági követelményeknek megfelelő, úgynevezett BSL-4 szintű (Bio Safety Level) akkreditációja van - mondta Bódis József rektor a létesítmény fejlesztéseit bemutató hétfői sajtótájékoztatón.

A fejlesztés következtében olyan veszélyes vírusokkal és baktériumokkal dolgozhatnak, melyekre még nincs gyógymód, vagy akár annak esetleges megléte ellenére is magas a halálozás esélye. A pécsi laborral együtt összesen félszáz BSL-4-es minősítésű labor van a világon, Magyarországon még a Országos Epidemiológiai Központban van ilyen labor.

A támogatással az ott folyó egyedülálló munkát ismerik el. Az elnyert összegből mintegy nyolcvanmillió forintot költöttek műszerfejlesztésére, húszmilliót pedig labortechnológiai korszerűsítésre - mondta Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára az eseményen.